Ако успеем да направим така, че най-добрите ученици да стават учители, ще постигнем невероятни резултати, каза на Пловдивския икономически форум министърът на образованието

Утрешното общество е това, което се случва днес в класната стая. Ако до 20-30 години някои професии ще изчезнат, то това няма да е тази на учителя. Няма как да има роботи учители, защото децата трябва да бъдат научени на социални и емоционални компетентности. Неслучайно направихме избор да инвестираме в преподавателите. Това заяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев по време на участието си в Пловдивски икономически форум под надслов “Комплексният контекст на растежа” в хотел „Империал”.  Повече от 80 изтъкнати личности от България и Европа коментират ключовите предизвикателства пред икономическия ни растеж, а чуждестранни експерти споделят опит. По думите на Вълчев ако успеем да направим така, че най-добрите ученици да стават учители, то тогава ще постигнем невероятни резултати и високо качество на образование. В случай, че професията бъде избирана от хора, които нямат друга алтернатива, то тогава не може да се говори за ниво, различно от средното. Въпреки завишението на стартовата заплата на педагозите, младите били склонни да се развиват в друга област, дори за 10% по-висок доход.

Министър Вълчев говори за опитите на своя екип да свърже образованието с пазара на труда и да убеди родителите, че децата са добри шансове за реализация, ако изберат професия, за която има глад на кадри. Преди два дни правителството е одобрило списък с професии, за които се очаква остър недостиг. Те ще получат допълнително финансиране, а училищата ще имат разрешение да формират маломерни паралелки. По думите му недостиг ще има за професии като „Техник на електронна техника“, „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, „Машинен техник – машини и системи с ЦПУ“, „Електротехник“, „Техник по автоматизация“, „Оператор в минната промишленост“, „Техник по транспортна техника“, както и други като „Техник-технолог в дървообработването“, „Приложен програмист“, „Дизайнер промишлен дизайн“.

Други 40 гимназии, сред които шест пловдивски, ще актуаризират учебните си програми заедно с бизнеса.

Дуалното обучение, по което учениците получават не само възможност за работа в реална работна среда, но и парично възнаграждение, е друг начин за привличане на интереса към професионалното образование, подчерта Вълчева. Тази година учениците по дуалната система са 1800, а догодина се очаква на набъбнат с 1000.

Пред чуждите експерти той очерта принципа на действие на междуиституционалния механизъм за обхващане и задържане на децата в образователната система, както и резултатите от въвеждането му за изминалата учебна година.

„Ключът е ранното обхващане, особено за децата, чийто майчин език не е българският. Учителите ходят по домовете, има дори случаи, в които ги къпят и обезпаразитяват. Предвиждаме допълнителни средства за училищата, където има концентрация на такива деца”, каза министърът.

По думите му до една година във всички класни стаи ще има безжичен интернет. В посока на повишаване на дигиталните умения на учениците наесен се въвежда компютърно моделиране в 3. клас. В момента тече обучение на началните учители.