Отличието бе присъдено от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ по повод 3 март

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ връчи днес грамота на Красимир Вълчев за най-успешния министър на образованието от новото време. Поводът за присъждане на отличието е националният празник на страната 3. март. Специалната грамота е учредена за просветния министър заради безспорните му заслуги във формиране на нови политики и промяна на българското образование в унисон с европейския и световния опит.

„По време на управлението на екипа на Красимир Вълчев и последното правителство на премиера Борисов учителските заплати се повишиха двойно, увеличиха се допълнителните плащания за работещите в системата. За първи път се формира нова политика за защита на педагогическите специалисти от прегарянето в професията. Синдикат „Образование“ адмирира действията на министъра, според който доброто българско образование зависи от добрите учители“, заяви лидерът Юлиян Петров.

И добавя, че синдикатът, като основен социален партньор, вярва в започнатите стратегии и надграждането на нови политики, които самите учители са посочили като приоритетни.

Синдикатът връчи грамота и на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за отлично социално партньорство и за заслугите й във формиране на нови социални политики в системата на образованието. По инициатива на Сачева беше променен КТ, като ранното пенсиониране на учители и директори вече се случва само по техен избор. Синдикатът адмирира действията й за защита условията на труд на учителите и предпазване от бърнаут ефекта на професията.