Ще бъде осигурено финансиране от бюджета за общините и училищата за организиране на извънкласни дейности през тази учебна година, стана ясно на среща между директори от Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки министъра на образованието

„Има увеличение на спрените семейни помощи за деца заради отсъствия, затова ви призовавам да сезират регионалните здравни инспекции при съмнителни извинителни бележки”. Това призова днес министърът на образованието Красимир Вълчев на среща с директори на училища и представители на местната власт от общините Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки. На нея присъстваха и членовете на екипите за обхват от различни институции.

Министър не скри, че учителите са основната част в екипите по Механизма за задържане на децата и добави, че трябва да се положат максимални усилия в тази трудна битка, която трябва да се води всеки ден. Той подчерта, че общините са важни партньори и без добро взаимодействие между държавата и местните власти няма да се постигне целта за привличане и задържане на повече деца. 24 000 в страната са върнати отново в клас, но 2000 от тях отново са отпаднали.

„Апелирам за взаимодействие с родителите, за сътрудничество със социалните партньори. Трябва да покажем, че системата е по-мобилизирана и работи“, добави министърът. По думите му във всеки един случай, екипите от учители, социални работници, полицаи, трябва да се активират и да вземат нужните мерки. Ще бъде осигурено финансиране от бюджета за общините и училищата за организиране на извънкласни дейности през тази учебна година.

Министър Красимир Вълчев посети ОУ “Никола Вапцаров” в Асеновград, където разговаря с екипа за обхват.

„Държавата Ви подкрепя, но тя не разполага с по-мощна армия от Вас, за да решим проблема“, каза министър Вълчев на учителите. Той ги поздрави, че работят в партньорство с лидерите сред местната общност в кв. „Лозенец“, за да убеждават родителите, че децата им трябва да се образоват.  Вълчев каза, че цени усилията на учителите, които работят с деца в риск от отпадане и затова с политиките си правителството инвестира в тях и ги подкрепя. Министърът посети и СУ “Христо Ботев” в Лъки, където всички деца са записани в детска градина и училище.