„Има нужда от обучение за компенсиране на изоставането, но то трябва да бъде диференцирано“, каза министърът на образованието

Не възнамерявам да предлагам промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, с която началото на следващата учебна година да бъде изтеглено по-рано от 15 септември, а настоящото НС е с мандат до месец март. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев с уговорката, че може да постанови удължаване на годината, но не и промяна на старта, фиксиран в закона.

Той призна, че има нужда от обучение за компенсиране на изоставането, което обаче трябвало да бъде диференцирано. И даде пример, че миналата година 40 000 деца са участвали в допълнителни занимания през лятото, за да наваксат пропуските.

„В много училища ще има диференцирано отучване през юни – достатъчни са дадените три седмици за 1-3 клас и две седмици за 4-6 клас. Но през юли е много топло, училищата нямат климатизация, месеците са ваканционни, отпускарски“, коментира министърът.

170 000 ученици и 30 000 учители подновяват учебния процес присъствено от 4. февруари. Те се връщат в клас на ротационен принцип – първи са 7., 8. и 12. клас, след две седмици влизат 5., 10 и 11. клас, накрая – 6. и 9. клас.

Министърът уточни, че са закупени 9000 пречистватели за въздуха в класните стаи. Прозорците трябва да стоят отворени по време на междучасието. Учениците от 5. до 12. клас задължително са с маски в клас, но в средата на часа могат да ги свалят при отваряне на прозорците. За децата от начален етап личните предпазни средства се носят по решение на Педагогическия съвет.

По думите на министъра в много училища е създадена отлична система за обхващането на всички ученици в учебния процес, независимо дали са в клас или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат онлайн и учебният процес протича безпроблемно.

„Много е трудно за учителя да раздвоява вниманието си между реална и виртуална среда, но когато става дума за едно-две деца, е възможно. Дори да няма коронавирус, това е добър вариант за дете, на което се налага да остане вкъщи, да не пропуска учебен материал“, каза още Красимир Вълчев.