40 милиона за ремонти на 14 училища и 8 детски градини от Пловдивска област. Реновират сгради на ПУ и Медицинския университет, разширяват сградата на лабораторията по приложна физика към БАН

„Все още не се е почувствала промяната във всяка класна стая. Нужно е да въведем т. нар. компетентностен подход и децата да получават не само знания, но и умения. Часът да е по-творчески, учителят да се чувства по-свободен. Цялата система трябва да се префокусира към насърчаване на креативния учител“.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на гражданския диалог на тема „Образование”, който се проведе днес в Гранд хотел „Пловдив”. Той допълни, че двете най-големи предизвикателства пред системата са да обхване и задържи всяко дете в училище и да дава адекватни знания и умения за пълноценна реализация.

Провокиран от публиката в залата, министър Вълчев не отмина и темата за делегираните бюджети с уговорката, че това е един от най-силните митове, които продължават да битуват. Той категорично заяви, че не може училище със 100 ученици да получава колкото школо с 500 и припомни, че от началото на годината са въведени допълнителни стандарти за група/паралелка и за училище в отдалечен регион.

На въпрос редно ли е учителите да се страхуват да пишат неизвинени и двойки, за да запазят училищата си, министър Вълчев отговори, че системата не може да бъде изключваща. И че ако изгоним едно дете от клас, това не решава проблема.

„Най-лесно е да го изключим. Не казвам да има самоцелно изтикване за диплома, но трябва да се оказва максимална подкрепа, за да бъде мотивирано да посещава редовно училище и да напредва спрямо възможностите си”, поясни министърът.

Председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова фокусира вниманието върху приетите на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, които предвиждат при 5 неизвинени от училище, родителят да остава година без детски надбавки.

„Много или малко са 5 неизвинени? Може да са крайни санкциите, но има нужда от тях, ако искаме да накараме родителите без отношение към образованието да гарантират присъствието на децата си в клас. Не можем да си позволяваме повече да губим човешки ресурс”, категорична бе Дамянова. Тя даде пример с млад предприемач – собственик на автосервиз, който направил забележка на свой служител, че за пореден ден се явява на работа със закъснение. Какво било изумлението му обаче, когато на следващия ден при него се явила майката на момчето с думите: „Аз не работя, за да се караш на детето ми”.

Над 40 милиона лева ще бъдат вложени до 2020 г. за повишаване енергийната ефективност на образователната инфраструктура, оборудване и обзавеждане по ОП „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони за област Пловдив. Тази сума ще бъде разпределена между 14 училища и 8 детски градини в общините от областта. По ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъдат ремонтирани Пловдивският и Медицинският университет. Предвижда се разширяване на сградата на Централната лаборатория по приложна физика към БАН.