Разменяме съобщения с колегите от другите европейски страни, убеден съм, че висшите училища ще отложат приема, каза министърът на образованието

„Най-трудна е ситуацията с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. В момента разменяме съобщения с министрите на образованието на другите страни. Убеден съм, че висшите училища също ще отложат приема“.

Това заяви тази сутрин министърът на образованието Красимир Вълчев, който коментира вариант за отлагане на датите за националните външни оценявания и зрелостните изпити.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днес се удължава срокът на въведените противоепидемични мерки до 12 април. Това означава, че поне до тази дата обучението на учениците ще продължи да се осъществява дистанционно.

„Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“, заяви Вълчев и благодари още един път на учителите и родителите за мобилизацията и за това, че са успели да провокират интереса към учене.

По думите му липсата на единни изисквания от страна на МОН е дала свобода на училищата да изберат най-добрия за тях начин да организират обучението от разстояние, което е дало невероятно добри резултати. За 90% от учениците в страната дистанционното обучение върви ефективно.  Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях обаче разполагат с телефони, чрез които също се осъществява комуникация.

Към момента не се поставят оценки на учениците. Учителите си отбелязват активността, ангажираността и проектите, по които са работили децата. Това ще се отрази впоследствие на техните оценки, когато се възобновят присъствените занятия.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.