Съгласували сме план-приема след 7 клас, готов е приемът и за висшите училища, каза министърът на образованието

Няма да има еднакво отучване за всички. Част от дистанционното обучение също ще се приравни като учебни дни, тъй като това време се използва за затвърждаване на знанията. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по повод извънредната ситуация, при която от седмица насам учениците се обучават онлайн. Но не всички. Учениците с обучителни затруднения и слаби образователни резултати ще трябва да наваксват по-дълго. Една част от тях не са обхванати в дистанционната форма, затова ще имат задължителни присъствени учебни дни, най-вероятно съботите, в началото на юли или септември.

По данни на МОН близо 95% от училищата в страната водят пълна форма на онлайн обучение, 5 на сто са в частична форма. Около 500 учители нямат технологична възможност, но някои обучават дори по телефона. Около 5% от децата нямат устройства вкъщи, затова е препоръчана асинхронната форма за обучение, където детето не е нужно да стои пред устройствата, а материалите му се пращат.

60% процента от материала е преподаден, затова не може да се говори за нулева учебна година. В зависимост от това докога ще продължи карантината, ще се уточняват и вариантите за отучване. Вероятно е тя да бъде удължена ваканцията до Великден и тогава няма да се налагат кардинални промени. Песимистичният вариант е ваканцията да продължи до май месец, да се наложи по-голямо преструктуриране и отучване и да се стигне до изместване на датите за националните външни оценявания и ДЗИ. Това ще бъде координирано с останалите европейски държави, уточни министърът. План-приемът след 7 клас е съгласуван, както и приемът за висшите училища.

1 КОМЕНТАР

  1. Какъв е проблема да завършат с усвоения материал!?И без това карате децата да препускат без да затвърждават знанията….Така или иначе всяка учебна година пишете нови учебници,ами ще съобразите материала за следващата,налага ви се!И като гледаме Европа,защо не им погледнем образователната система!?!Накарахте децата да намразят училището!

Коментарите са затворени.