Образователният министър Красимир Вълчев слага край на излишния материал в учебниците. Това става с публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. Според тях съдържанието на учебниците не трябва да надвишава знанията, които учениците трябва да придобият по съответната учебна програма. Бележки, становища и предложения по проекта на Наредба се приемат до 15 април.

Според  изискванията в действащата наредба, уроците в учебника трябва да отговарят напълно на учебна програма. Това не ограничава издателствата да добавят любопитна информация, която част от учителите също държат да бъде научена.

Според министъра допълнителното съдържание в учебниците, извън изискваното в учебната програма, затруднявало учениците при усвояването на материала и те по-скоро се фокусирали върху придобиването на знания, отколкото върху използването им по време на тестове и изпитвания. С предложните промените се цели учениците да проявят по-голям интерес към съответните предмети и изграждане на умения за учене.

В промените е посочено ясно какво трябва да бъде включено в помагалата по различните предмети. Съдържанието на учебника по общообразователните предмети („Български език”, „Литература”, „Математика”, разказвателните и практически насочените предмети), по профилирана подготовка, по майчин език, по религия и по хореография не трябва включва теми нови понятия, които не са заложени в програмите. Информацията в уроците не трябва да надвишава това, което се изисква да усвоят учениците според учебната програма. По чуждите езици също трябва да се следват тематичните области и да се трупат знания по четирите основни умения – слушане, четене, говорене и писане, нови знания.

Краят на излишния материал е и за съдържанието на учебника по учебен предмет или модул от общата професионална подготовка. То  трябва да отговаря напълно на съответната учебна програма по отношение на поставените цели и очаквани резултати от типовия учебен план. Уроците в помагалата за деца със специални образователни потребности пък трябва съответстват напълно с дадения специален предмет, специфичните методи на обучение по него, както и темите и структурата на учебната програма.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.