Министър Цоков инициира нормативни промени, свързани с кариерното развитие на учители и директори

МОН инициира нормативна промяна, която ще премахне зависимостта между атестирането и инспекциите на Националния инспекторат по образование. Предвидените изменения ще позволят и кариерното развитие на педагогическите специалисти още от тази учебна година.

По разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков са подготвени промени в Наредба №15 от 2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

В момента, за да израсне в кариерата, учителят или възпитателят трябва да отговаря на няколко изисквания като стаж, професионална квалификационна степен и др., но и да е преминал атестиране в съответната образователна институция. Същото изискване има и за кариерното развитие на директорите, заместник-директорите, психолозите и други педагогически специалисти.

Същевременно атестиране могат да провеждат само училища и детски градини, които са преминали инспектиране от Националния инспекторат по образование. Кадровият състав на Инспектората обаче не позволява проверка на всички образователни институции за кратък период от време. За пример – за около 3 години са атестирани едва около 15% от педагогическите специалисти.

Промените ще решат проблема с невъзможността за увеличаване на заплащането в редица образователни институции, поради непроведена атестация през последните години. Това е и мярка за задържане на младите учители, които в момента не могат да растат в кариерата.

От днес проектът на измененията в наредбата е публикуван за обществено обсъждане. След това ще се пристъпи към финализиране на измененията в подзаконовия нормативен акт.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.