26 ученици от Пловдив взеха участие в конкурса за космически лагер и преминаха успешно

Космическо меню донесе пълна стипендия на 9-класничка от ЕГ „Иван Вазов“. Гергана Стоицова спечели сумата от 1270 долара, която покрива разходите за участие в международния лагер Space Camp Turkey.

Рекорден брой кандидатури – 422, отчитат организаторите на конкурса от Центъра за творческо обучение, като 26 от тях са пловдивски ученици. 65 от най-добре представилите се получават пълни и частични стипендии. Участниците трябваше да пишат по една от трима теми: „Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 г. Какво ще е менюто?“; “Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?“; „Как изследването на Космоса събира и разделя хората?“

Гергана представила космическо меню с репички, спирулина и астаксантин – най-новата разработка на гимназията под ръководството на преподавателя Христина Костадинова. Тя се осъществява в рамките на проект “Мелиса”, чиято цел е отглеждането на растения в космически условия.

“Учени от световно ниво отдавна алармират за опасността от настъпването на т.нар. белтъчен глад. Те смятат, че един от възможните начини за спасяването на човечеството би бил нов тип храна. Връзката на проекта с реалните предизвикателства, пред които човекът днес се изправя, е всъщност най-голямата мотивация за учениците, за да работят така усърдно и последователно по проект “Мелиса”, който разгръща потенциала на децата поне в три предметни области: биология, химия, физика, изследвайки спирулината като нов вид космическа храна”, поясни преподавателят по биология Христина Лисичкова.

Още един ученик от ЕГ „Иван Вазов“ печели стипендия, но частична, а на гимназист от ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ ще бъде покрита 25% от сумата. Очаква се Община Пловдив и Център за творческо обучение да потвърдят подкрепата си за още две деца по силата на подписано споразумение.

Останалите одобрени ученици имат срок до 20 април да потвърдят участие на собствени разноски.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в Измир, Турция. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.