Ученици от СУ „Патриарх Евтимий” заеха първо и второ място на националното състезание „Физика-Инженерство-Технологии” в Пловдивския университет

Идеята за построяване на космически асансьор донесе първа награда на  Димитър Фердинандов от ЕГ „Пловдив” от националното състезание „Физика-Инженерство-Технологии” в Пловдивския университет. 11-класникът презентира и защити блестящо проекта си и така спечели отличието в категория “Представяне на физиката, инженерството и технологиите с помощта на визуални изкуства”. Амбициозният младеж създава авторски видеопоредици за Космоса, в които обяснява сложни термини и добавя компютърни анимации. Той си оборудвал малко студио у дома, където прави видеоклиповете. Те обясняват, например, как работи атомът, какви са заплахите за Земята от прелитащи астероиди. Митко излага и своите възгледи как чрез технологиите да достигнем до слънчеви системи извън Млечния път. С видеото си „New Hope” – Одисей 2” той спечели състезание за младежи по астрономия и представи България в Дания. Страстта му към тайните на Вселената го е срещала с първия българския космонавт Георги Иванов и Таня Иванова – директор на проекта за първата космическа оранжерия.

Резултатът на Димитър от националното състезание е приравнен на Отличен (6) от кандидатстудентски изпит по физика на Физико-технологичния факултет на ПУ. Негов ментор е преподавателят му по физика Костадина Кацарова.

Целта на състезанието е да даде възможност за творческа изява на учениците с интерес към физиката, инженерството и технологиите, да даде възможност на регионите в страната да сравняват постиженията си, както и да подпомогне учителите в стремежа им към иновативно и проектно ориентирано обучение, обясняват организаторите от  Физико-технологичния факултет и фондация „Еврика”.

В надпреварата се включиха ученици от 10 до 12 клас в три категории – презентация на тема от областите физика, инженерство, технологии, задача,свързана с представяне на физиката с помощта на визуални изкуства и решение на предварително зададени експериментални проблеми.

СУ “Патриарх Евтимий” участва с няколко отбора в първата категория, два от които грабнаха първо и второ място. Техен ръководител е преподавателят Юлияна Белчева.

Състезателите от СУ “Патриарх Евтимий”.