Компанията „Menlo Electric“ инсталира безплатно фотоволтаиците по програма си „Енергия за вашето бъдеще“

Корпусът, в който се обучават учениците от начален етап на ОУ „Алеко Константинов“ вече е със соларна инсталация. Компанията „Menlo Electric“, дистрибутор на оборудване и компоненти за соларни електроцентрали, включва училището към програмата си „Енергия за вашето бъдеще“. Целта е безплатно инсталиране на фотоволтаична инсталация в институции, които се грижат за деца, като последният проект е в ОУ „Алеко Константинов“. Програмата стартира в Полша през 2022 година и се разширява в България.

Проектът в ОУ „Алеко Константинов“ включва изграждането на фотоволтаична централа с мощност 30 kW на покрива на втория корпус на учебното заведение.

„Инсталацията ще позволи на училището да покрива ежедневното си потребление на енергия, като допълнително ще бъдат инсталирани 10 kWh батерии за съхранение на излишната енергия, генерирана през деня. Натрупаната енергия ще задоволява нуждите на сградата през нощта. Фотоволтаичните панели, избрани за проекта, са Jinko Solar, водещ производител в световен мащаб, а батериите и инверторите са Sungrow, един от най-големите производители на инвертори в света”, каза Катя Еленина, съсобственик на Elsol Ltd.

„Благодарни сме за предоставената ни възможност да участваме в такъв значим проект. Фотоволтаичната централа не само ще ни помогне да постигнем енергийна независимост, но и ще ни позволи да насочим спестените средства от електроенергия към проекти, свързани с развитието и образованието на децата“, каза директорът на училището Марияна Найденова.

Инициативата „Енергия за вашето бъдеще“ подкрепя проекти за слънчева енергия в детски заведения и образователни институции в европейските страни. Целта е да помогне да се справят по-лесно с енергийната криза и нарастващите цени и да покаже на младите как могат да бъдат едновременно отговорни за опазването на природата и енергийно независими.