Плакатът, класиран на първо място.

59 творби участваха в третото издание на Националния ученически конкурс за плакат

Глобалното затопляне и изменението на климата, коронавирусът, градовете на бъдещето, силата на думите и образованието като начин за постигане на устойчиво развитие – това бяха част от темите, по които твориха участниците в третия Национален  конкурс за плакат. В него взеха участие ученици от 8 до 11 клас на училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Всички 59 конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на министерствата на външните работи и на културата, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив, преподаватели от Националната художествена академия, АМТИИ, училищата по изкуства, както и графичните дизайнери Вълкан Вълканов и Христо Гочев.

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

148 точки и първа награда бе присъдена на Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов“, която е избрала темата за COVID-19. Тя е изобразила плуваща в океана маска, а мотото на плаката е „Спасение“. Отличието на МВнР е за Никол Петрова от НГПИ „Св. Лука“, интерпретирала проблема за глобалното затопляне. Младата авторка поставя въпроса „Всичко ли е заменимо“. Нина Врачева от НХГ „Цанко Лавренов“ е носител на приза на Община Пловдив. Тя също е творила по еко тема.

През 2020 година се отбелязват 75 години от създаването на ООН и 65 години от членството на България в организацията. Конкурсът, в който учениците отправят своите послания със средствата на изкуството, е посветен на двете годишнини.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.