Незрящите Явор и Никол плениха публиката с флейта и цигулка на традиционната годишна инициатива на учениците със специални образователни потребности

„Вашите усмивки са знак за нас дали се справяме успешно. Вие сте нашата надежда и искаме да ви видим щастливи”. С тези думи се обърна към публиката на Военния клуб директорът на Ресурсен център Пловдив Катя Стоилова на откриването на традиционния концерт с участието на деца и ученици със специални образователни потребности и техни приятели от общообразователните училища.

Събитието под мотото „Заедно” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Института за политики в социалното и образователното приобщаване. Целта на инициативата е да бъдат подкрепени силните страни на децата с увреждания, които да се почувстват център на внимание чрез таланта, който покажат, да съпреживеят радост от екипната изява и да повишат своята увереност в собствените сили.

Началото на концерта бе дадено с изпълнението на Явор Ангелов. Незрящият ученик се представи със сюита за флейта на Бах. С виртуозно цигулково майсторство впечатли публиката и Никол Серафимова, която също е лишена от зрение. С младото дарование, което учи в ОУ „Пенчо Славейков” в Белащица, на сцената се качи и пианистът Жени Бураджиева.

Вазовото стихотворение „Отечество любезно” прозвуча в изпълнение на Стоян от НУ „Христо Ботев”, а „Момче и пчела” на Асен Разцветников изпълни Михаил от СУ „Симеон Велики”.

Изключително сценично поведение демонстрира 4-годишният Алекс от ДГ „Искра” в Стамболийски и събра овациите с песента „Знак за юнак”. Фолклорен талант показа и един от най-дългогодишните участници в традиционните концерти – Тодор от СУ „П.Р.Славейков” в Кричим. Пременен в народна носия, той се представи с песента „Седнал ми е млад терзия”, след което благодари на всичките си учители за подкрепата.

Настроение на участници и публика донесе танцът „Пролет” на малките мажоретки от СУ „Никола Вапцаров”. Сред изпълнителите със сини помпони в ръце бе и Анастасия, която се справи отлично със стъпките в сложната хореография, подкрепяна на сцената от своя ресурсен учител.

„Аз съм българче”, Ботевата поема „Хаджи Димитър” и стихове на Багряна прозвучаха в изпълнение на децата със специални потребности. Ресурсен център – Пловдив работи с 510 такива на възраст от 3 до 18 години, които се обучават в учебните заведения в областта.

 

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.