Навръх Международния ден на толерантността в ОУ „Ал. Константинов” поставят металното съоръжение по проект на БЧК и район „Централен”

strai-drehi

Контейнери за текстил и стари дрехи ще бъдат поставени на входа на 20 училища. За това се договориха БЧК и кметството на „Централен”. Всички директори са приветствали предложението и са дали съгласие.

Първите две пловдивски училища, където вече две години децата поставят текстилни изделия, от които нямат нужда, са ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Райна Княгиня”. Активността на ученици и родители става причина за разширяване на проекта. Навръх Деня на толерантността 16 ноември кметът на „Централен“ Георги Стаменов, директорът на ОУ „Алеко Константинов“ Красимир Ангелов, представители на Българския червен кръст и на „Хюманита“ организират събитие в рамките на проекта „Седмица на рециклирането“.

„Училището акцентира върху практики, които развиват екологичното мислене у децата. Поставянето на контейнера е продължение на поредицата инициативи за разделно събиране и за предаване на пластмасови капачки. Да живееш екологично е знак на толерантност към другия”, категоричен е Красимир Ангелов.

Годните за употреба текстилни изделия са част от кризисен резерв за подпомагане на пострадали при бедствия и аварии. Директорът на Секретариата на БЧК-Пловдив Таня Георгиева уточни, че поетапно контейнери ще бъдат поставени в почти всички училища на територията на район „Централен”.

Всеки контейнер има капацитет от 300 килограма, като даренията периодично се събират и хигиенизират. Изискванията към текстилните изделия – завеси, завивки, дрехи, чанти и колани, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка.