С 50 000 лева фондация „Пловдив 2019“ финансира събития на сцена „Ядрото“, улиците в квартала и зелените зони

Фондация „Пловдив 2019“ обявява конкурс за проекти, насочени към квартала на творческите индустрии „Капана“. Идеите, които ще получат подкрепа, са за събития в градска среда с фокус върху съвременния цирк, уличното и младежко изкуство. За финансиране могат да кандидатстват младежки организации, фондации, сдружения, спортни клубове и федерации, читалища и училищни настоятелства от Пловдив и региона.

Поканата дава възможност за реализация и на различни форми на акции и пърформанси, също танц, театър, кино, музика и литературни прояви. Кандидатстващите трябва да се съобразят със спецификата и даденостите на квартала и да предвидят дейностите с реализация по уличните пространства на „Капана“, сцена „Ядрото“ или парковите зони в непосредствена близост.

Журито, което ще оценява предложенията, е оглавявано от артистичния директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Заедно с нея мнения за проектите ще дават Гина Кафеджиян – заместник-директор Програма; Франц Кадири – координатор „Доброволци и регионални връзки“; както и общинските съветници от комисията по култура в местния парламент Десислава Йорданова и Стефан Послийски.

Срокът за кандидатстване е 3-и май 2019 г., а общата сума, която ще бъде разпределева, е 50 000 лв. Одобрените проекти трябва да се реализират в квартала от юни до ноември в рамките на официалната програма на града за Европейска столица на културата.

Проектът цели да поддържа и развива потенциала на „Капана“ като като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии. Проектът е част от клъстера „Градски мечти“ на платформата „Трансформиране” в програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019 .