Документи ще се подават от утре до 12 февруари в Регионалното управление на образованието

Конкурси за директори на 18 училища от Пловдив и областта обявява Регионалното управление на образованието. Общо 41 са учебните заведения, в които има временно изпълняващи длъжността или хора в пенсионна възраст, но селекцията ще е поетапна.

Ето първите 18:

 1. ОУ „Петко Каравелов“ – Асеновград
 2. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Стрелци, община Брезово
 3. СУ „Христо Ботев“ – Лъки
 4. ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ – с. Царацово, община Марица
 5. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Дълбок извор, община Първомай
 6. Основно училище „Д-р Петър Берон“ – с. Чалъкови, община Раковски
 7. ОУ „Христо Ботев“ – с. Крумово, община Родопи
 8. ОУ „Княз Борис Първи“ – с. Богданица, община Садово
 9. ОУ „Васил Левски“ – Хисаря
 10. ОУ „Алеко Константинов“ – Пловдив
 11. ОУ „Княз Александър I“ – Пловдив
 12. СУ „Найден Геров“ – Пловдив
 13. СУ „Симон Боливар“ – Пловдив
 14. ОУ „Васил Петлешков“ – Пловдив
 15. НУ „Христо Ботев“ – Пловдив
 16. СУ „Никола Вапцаров“ – Пловдив
 17. СУ „Братя Миладинови“ – Пловдив
 18. ОУ „Христо Ботев“ с. Паничери, община Хисаря

Документите се подават от утре до 12 февруари в сградата на Регионалното управление на образованието – Пловдив, ул. „Цариброд“ № 1, всеки работен ден от 9:00 до 17:30 часа.

Документите могат да бъдат подадени и по електронен път – на електронна поща: rio_plovdiv@mon.bg (подписани с електронен подпис от кандидата).

Концепцията следва да бъде във формат PDF, в криптиран вид чрез един от следните формати: „.7z“, „.zip“ или „.rar“.

При подаване на заявленията на кандидатите или на пълномощниците им се предоставя или изпраща по електронна поща на кандидата длъжностна характеристика за конкурсната длъжност.

Към началото на настоящата учебна година около 630 – 640 училища са с временни директори, които не са преминали конкурси, или с такива, навършили пенсионна възраст.

Конкурсите обаче ще се проведат поетапно, стана ясно на националното съвещание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с началниците на РУО в края на 2023 г. Тогава бяха обнародвани и новите правила за провеждането им, които предвиждат повече практически казуси и задачи. Предвижда се още да бъде правен аудио и видеозапис на процедурите. В комисиите за избор ще се включват трима представители на регионалните управления на образованието, определени от началника на съответното РУО, и по един представител на съответната общинска администрация и на Обществения съвет в училището.

В цялата страна са обявени конкурси за директори на 276 училища.

Регламент

Конкурсите ще протичат в два етапа – писмен и устно събеседване. Кандидатите, получили минимум 30 точки на теста, ще бъдат допускани до втората част. Акцентът е върху решаване на казуси, пряко свързани с работата и отговорностите на ръководителите в училищното и предучилищното образование. В тях ще се изисква да се демонстрира не просто познаване на нормативната уредба, но и прилагането на професионалните компетентности.

Казусите ще бъдат предоставяни от МОН и ще бъдат генерирани в деня на съответния конкурс. Кандидатите ще трябва да развият концепцията си и да отговарят на допълнителни въпроси, поставени от членовете на комисията по провеждане на конкурса, но те ще са ограничени само до съдържанието на съответния казус, по който е работил кандидатът и който ще бъде съобразен със спецификата на съответната образователна институция.

Припомняме, че до момента решаването на казусите бе част от писмения тест. Сега те се преместват към устната част с мотива, че по този начин могат да се анализират и проследят разсъжденията на кандидата, което ще спомогне за по-прецизно оценяване по зададените критерии.

При провеждане на двата етапа на конкурса се осигуряват видео наблюдение и запис като мярка в защита на дейности от обществен интерес, свързани с превенция и обективно провеждане на изпита.

Изисквания към кандидатите

Те трябва да са български граждани, граждани на други държави членки, чужди граждани, ако са предложени по международни спогодби, продължително или дългосрочно пребиваващи в страната. Условието е да имат не по-малко от 5 години учителски стаж и степен “магистър”, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не са лишени от правото да упражняват професията си. Да не страдат от заболявания и отклонения, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, определени с Наредба №4.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.