Промените в тестовете за НВО в 7 клас ще станат ясни следващата седмица, отделят изпитите от тези на 10-класниците, каза в Пловдив министър Галин Цоков

Конкурсите за директори на училища могат да бъдат проведени не по-рано от края на есента. Това каза днес в Пловдив министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„До няколко дни изтича двуседмичният срок за обжалване пред 5-членен състав на ВАС. Когато дойде официалното становище, ще предприемем действия за промяна на Наредбата за конкурсите. Според решението на съда представителят на МОН трябва да отпадне като член на комисията, а в Наредбата те са петима. Може би още преди окончателното решение ще я отворим и ще помислим и върху други добри предложени за оптимизиране на трите части на изпита – стратегия, тест, решаване на казуси“, уточни министър Цоков.

Що се отнася до промените, свързани с националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити, яснота ще има до седмица. Предвижда се изпитите да бъдат изтеглени назад във времето с една седмица и датите за НВО в 7 клас и да се разделят от НВО в 10 клас, така че и проверката на писмените работи да е по-спокойна.

„Предстои по-целенасочена работа с оценителите, за да бъдат синхронизирани критериите. Ще има допълнително обучение и с колегите, които съставят задачите, за да бъдат по-адекватни за отделните равнища и свързани с практиката“, каза министърът.

Проф. Цоков бе категоричен, че степента на субективност при отворените въпроси не е по-голяма, отколкото при затворените, но когато те са добре формулиран и практически насочени, дават по-обективна оценка за нивото на подготовка на учениците. Същото се отнася и за кандидатстудентската процедура, когато при съществена разлика в оценката на двама оценители се прибягва до арбитър.