Снимка от последния етаж на студентското общежитие - сградата на бившето АОНСУ на бул. "Санкт Петербург".

Студентите от пловдивския филиал протестират срещу лоши битови условия за учене и живот, но анонимно, настояват за ревизия на ръководството

На 5 ноември е Общото събрание за избор на нов директор. Сегашният няма да се кандидатира

Снимка от последния етаж на студентското общежитие - сградата на бившето АОНСУ на бул. "Санкт Петербург".
Снимка от последния етаж на студентското общежитие – сградата на бившето АОНСУ на бул. “Санкт Петербург”.

Компроматна война се завихря във филиала на Техническия университет в навечерието на изборите за директор. В анонимно писмо, разпространено чрез пиар агенция, студенти протестират срещу лошите битови условия за учене и живот. В отворено писмо до Ректора на Техническия университет – София – проф. дтн инж. Георги Михов, който бе избран миналата седмица, те настояват за цялостна ревизия на действията на сегашното ръководство на филиала. Обвиненията са за безобразно състояние на студентското общежитие – бившето АОНСУ, лошата храна в стола и липсата на каквато и да е спортна база.

Никакви имена и подписи не стоят под жалбата и молбата за ревизия, но фактите, които студентите изнасят, със сигурност услужливо са предоставени от евентуални кандидати за директорския стол или просто от преподаватели, недоволни от настоящото ръководство.

На 5 ноември е Общото събрание на филиала, на което трябва да бъдат представени кандидатурите за ръководния пост. Според Устава не е задължително предварително да се внасят платформи, а номинации могат да се правят в деня на Общото събрание. Имената на първите, събрали най-много гласове, влизат като номинации на Академичния съвет на Техническия университет София, който решава и утвърждава кой ще заеме поста. Досегашният директор проф. Михаил Петров няма да се кандидатира, тъй като има по-малко от две години до пенсиониране и няма да може да изкара мандата си докрай. Затова пък неговият заместник проф. Въльо Николов ще се бори да стане негов наследник. Засега той е единственият сигурен кандидат, останалите се пазят в тайна и ще бъдат обявени в деня на вота, коментират от академичните среди. На предишните избори проф. Петров бе втори по гласове, но именно той получи одобренето на колегите си от университета майка.

Общежитието е строено през 1983 година и досега не е правен основен ремонт, се казва в писмото на студентите. Като припомнят инцидента на 22 март 2013 година, когато заради корозирали връзки между панелите, от терасата на стая 504 се откъснал тритонен панел, те обясняват, че стаите и таваните са мухлясали от течовете от покрива и по коридора, на пода в баните има пукнатини и капе върху долните етажи. Средната температура през зимата в сградата не надхвърляла 15-16 градуса, заради старата дървена дограма.

В писмото се казва още, че ръководството на филиала не предприело никакви мерки и срещу многобройните оплаквания от храната в стола. И цитират случай от 7 и 8 септември тази година, когато за десерт се предлагали вафли „Морени“ с изтекъл срок на годност. След проверка на Агенцията за безопасност на храните, столът бил затворен за 2 седмици, но проблемите продължават и в момента, се изтъква в писмото.

Студентите недоволстват от липсата на собствена спортна база или площадка, с каквито разполагат останалите висши училища в града. Сградата с преустроения за спорт театрален салон на бившия католически орден „Св. Йосиф“ също била в ужасно състояние, заради което РИОКОЗ затворил два етажа от нея.

В жалбата се твърди, че въпреки отпуснатите средства от София, за 4 години сегашното ръководство не е успяло да осъществи нито един проект за ремонт на студентското общежитие или да привлече допълнителни финанси за това. В писмото си до Ректора на ТУ-София те настояват за спешни мерки.

„Работим активно и с домовия, и със студентския съвет, но до момента такива сигнали при мен не са постъпвали. Разбира се, че не можем да решим накуп всички проблеми, защото това е свързано с огромни финанси, но правим усилия. За съжаление подобни сигнали се появяват винаги,  когато има избори. Този път аз няма да се кандидатирам, затова ми е болно, че се бие по авторитета на филиала, който, определено, се развива”, коментира за „Уча в Пловдив” проф. Михаил Петров. Днес той е в София за празника по повод 70-я юбилей на Техническия университет.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.