Рекорден брой от 57 фирми предложиха стажове и работни позиции на изложението „Национални дни на кариерата“, хора с увреден слух дойдоха с попълнено CV

Студенти или наскоро дипломирани, владеещи английски и втори чужд език – испански или италиански, търси водеща компания за уеб хостинг. Изискване за професионален опит няма, тъй като новопостъпилите преминават задължително обучение. Стартирана от група приятели в университета с цел създаване на място, където хората да работят с желание, днес SiteGround е разполага с екип от 500 души и офиси в Пловдив, София и Стара Загора. Тя бе сред компаниите, които оферираха стажантски позиции и реални работни места на изложението „Национални дни на кариерата“ днес в Конгресния център на панаира. Рекордeн брой от 57 фирми се включиха във форума, чиято цел е да осъществи директен контакт между младите хора и работодателите.

„Недостигът е на всички нива на квалификация и стъпала на йерархията. За региона на Пловдив най-голям глад продължава да има за инженерни кадри. Следват IT, BPO, застраховане и финанси, по-малко се търсят икономисти“, обобщи управителят на „Джобтайгър“ Светлозар Петров – основен организатор на изложението. Наблюденията му сочат, че все още съществува огромна разлика между очакванията на младите хора, които искат всичко тук и сега, и изискванията на работодателите. Но след година на пазара на труда, новозавършилите се сблъсквали с реалността и ножицата се затваряла.

С попълнено CV на изложението дойдоха 27-годишният Асен Танев и Илия Димитров на 33. И двамата са с увреден слух. Работили доскоро в престижна компания, която обаче е базирана извън Пловдив и им било трудно да пътуват. Затова сега младежите, които са завършили училището за деца с увреден слух, се надяваха да им се усмихне отново късметът. За да улесни контакта им с потенциалните работодатели, с тях бе координаторът на Асоциацията на родителите на деца с увреден слух Милена Гъркова. Момчетата проявиха интерес към Lidl, но се оказа, че няма как да поемат само една позиция, тъй като служителите там се въртят и изпълняват различни функции.

Оферти за ученици, завършили средно образование, които да работят като стрелочници и механици, предлага БДЖ. Ръководител звено „Човешки ресурси“ в Пловдив Панчо Раев обясни, че има нужда от персонал и в големите градове, и в селата, което е улеснение за кандидати от различни населени места. Завършилите средно задължително минават обучение в Центъра за професионална квалификация, което може да е от 2 до 7 месеца в зависимост от позицията. БДЖ оферира и платени стажантски програми за студенти от инженерни и технически специалности. Компанията се нуждае от механици, ел.монтьори и ръководители движение.

От младежи с технически опит се нуждае и „Pentax“, чийто ремонтен център е разположен на „Карловско шосе“. Фирмата се занимава с ремонт на едноскопи, затова новопостъпилите минават двуседмичен обучителен курс. BTL, които произвеждат и търгуват с уреди за естетична медицина, физиотерапия и кардиология, обявиха места за инженери и в администрацията.

Стаж в реална работна среда, трудов договор, придобиване на нови знания и опит предлагаот от „Либхер“. Изискването към кандидатите е да са втори, трети или четвърти курс и да имат желание за работа в промишлеността. Предпочитанието е към студенти от специалностите „Машиностроене и уредостроене“, „Индустриален мениджмънт“, „Транспортна техника“, „Хладилна, климатична или топлинна техника“, „Инженерна физика“, „Екология“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.