Рекорден брой от 57 фирми предложиха стажове и работни позиции на изложението „Национални дни на кариерата“, хора с увреден слух дойдоха с попълнено CV

Студенти или наскоро дипломирани, владеещи английски и втори чужд език – испански или италиански, търси водеща компания за уеб хостинг. Изискване за професионален опит няма, тъй като новопостъпилите преминават задължително обучение. Стартирана от група приятели в университета с цел създаване на място, където хората да работят с желание, днес SiteGround е разполага с екип от 500 души и офиси в Пловдив, София и Стара Загора. Тя бе сред компаниите, които оферираха стажантски позиции и реални работни места на изложението „Национални дни на кариерата“ днес в Конгресния център на панаира. Рекордeн брой от 57 фирми се включиха във форума, чиято цел е да осъществи директен контакт между младите хора и работодателите.

„Недостигът е на всички нива на квалификация и стъпала на йерархията. За региона на Пловдив най-голям глад продължава да има за инженерни кадри. Следват IT, BPO, застраховане и финанси, по-малко се търсят икономисти“, обобщи управителят на „Джобтайгър“ Светлозар Петров – основен организатор на изложението. Наблюденията му сочат, че все още съществува огромна разлика между очакванията на младите хора, които искат всичко тук и сега, и изискванията на работодателите. Но след година на пазара на труда, новозавършилите се сблъсквали с реалността и ножицата се затваряла.

С попълнено CV на изложението дойдоха 27-годишният Асен Танев и Илия Димитров на 33. И двамата са с увреден слух. Работили доскоро в престижна компания, която обаче е базирана извън Пловдив и им било трудно да пътуват. Затова сега младежите, които са завършили училището за деца с увреден слух, се надяваха да им се усмихне отново късметът. За да улесни контакта им с потенциалните работодатели, с тях бе координаторът на Асоциацията на родителите на деца с увреден слух Милена Гъркова. Момчетата проявиха интерес към Lidl, но се оказа, че няма как да поемат само една позиция, тъй като служителите там се въртят и изпълняват различни функции.

Оферти за ученици, завършили средно образование, които да работят като стрелочници и механици, предлага БДЖ. Ръководител звено „Човешки ресурси“ в Пловдив Панчо Раев обясни, че има нужда от персонал и в големите градове, и в селата, което е улеснение за кандидати от различни населени места. Завършилите средно задължително минават обучение в Центъра за професионална квалификация, което може да е от 2 до 7 месеца в зависимост от позицията. БДЖ оферира и платени стажантски програми за студенти от инженерни и технически специалности. Компанията се нуждае от механици, ел.монтьори и ръководители движение.

От младежи с технически опит се нуждае и „Pentax“, чийто ремонтен център е разположен на „Карловско шосе“. Фирмата се занимава с ремонт на едноскопи, затова новопостъпилите минават двуседмичен обучителен курс. BTL, които произвеждат и търгуват с уреди за естетична медицина, физиотерапия и кардиология, обявиха места за инженери и в администрацията.

Стаж в реална работна среда, трудов договор, придобиване на нови знания и опит предлагаот от „Либхер“. Изискването към кандидатите е да са втори, трети или четвърти курс и да имат желание за работа в промишлеността. Предпочитанието е към студенти от специалностите „Машиностроене и уредостроене“, „Индустриален мениджмънт“, „Транспортна техника“, „Хладилна, климатична или топлинна техника“, „Инженерна физика“, „Екология“.