Комисията за защита на личните данни разпространи официална позиция във връзка със създалото се обществено напрежение по повод продажбата на “Школо” на британската компания за образователен софтуер “Джунипър Едюкейшън” (Juniper Education).

В пет точки от КЗЛД информират, че придобиването на българската фирма от чуждата не е проблем по отношение на личните данни, съдържащи се в електронните дневници на над 1700 училища, администрирани от “Школо”.

  • Промяната в собствеността на капитала на едно търговско дружество със седалище на територията на Република България, учредено и регистрирано по българското законодателство, не засяга ангажиментите му за защита на личните данни, които то обработва в качеството му на администратор и/или обработващ, както преди промяната, така и след нея.
  • Промяната в собствеността на капитала на “Школо” ЕООД не води до промяна на неговата правосубектност, което не се отразява върху действащите договори с образователните институции, касаещи обработването на лични данни (на практика това е същото дружество, но с променен собственик). Тази промяна не води и до промяна на самия администратор и/или обработващ лични данни, което не променя и страните по споразуменията между “Школо” ЕООД и образователните институции. Прехвърлянето на собствеността на капитала на дружеството не налага уведомяване на контрагентите му по повод обработваните от него лични данни, включително относно съдържанието на споразуменията и другите изисквания по чл. 28 от Регламент (ЕС) 2016/679.
  • Законодателството за защита на личните данни не изисква разрешение за промяна на собствеността на капитала на дружеството (администратор/обработващ лични данни) нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в случая, образователни институции.
  • Във връзка с опасенията за предоставяне на лични данни във Великобритания, следва да се има предвид, че по силата на действащото Решение на Европейската комисия от 28.06.2021 година се осигурява режим на свободно движение на лични данни от ЕС към Великобритания, при който обаче се спазват всички изисквания на Регламент (ЕС) 2016/679.
  • Настъпилите промени не следва да стават повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение, включително извличането на различни ползи от недобросъвестни лица, целящи допълнително въвеждане в заблуда и погрешно насочване на общественото мнение.

КЗЛД стартира проверка по случая, за резултатите от която ще предостави допълнителна информация, уточняват от комисията.

Припомняме, че вчера МОН сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за придобиването на “Школо” от чужда компания. МОН към момента няма договорни отношения с “Школо”, но много от българските училища са техен клиент. С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая, посочиха от ведомството в съобщение до медиите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.