Презентация на здравното министерство за пагубното действие на водната лула прожектират  на предстоящите родителски срещи и в часа на класа

73e79b70827c9a10af797569293e62be

Един пушач на наргиле за два часа поема обем въздух, равен на дима от 100 цигари, а груповото ползване на водна лула може да доведе до редица зарази. Тези и други стряскащи факти ще бъдат разказани във вид на мултимедийна презентация в часа на класа и на предстоящите родителски срещи по заръка на МОН. Инициативата е на здравното министерство след поредицата инциденти с деца и ученици, използвали наргиле. Държавата обмисля да забрани употребата на наргилета за лица под 18 години. Целта е да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, а напротив, че е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с цигарените изделия.

В писмо до директорите и учителите зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заявява, че МОН подкрепя инициативата на Министерството на здравеопазването за разработване на мерки за ограничаване употребата на наргилета и изделия за пушене, различни от тютюневите.

В презентацията си здравните експерти предупреждават, че смесите се обработват допълнително с химически вещества, за да са по-привлекателни за начинаещите пушачи и че никотинът не се пречиства през водата в наргилето.  Димът е вреден за балите дробове, защото съдържа основно въглероден окис и катрани, а това води до недостатъчно снабдяване на клетките с кислород, обясняват още специалистите. Независимо от възрастта, редовното пушене на наргиле може да доведе до сърдечни заболявания, а при групово ползване – до различни видове зарази и инфекции.

Акцент в презентацията е фактът, че понякога в смесите се добавят наркотични вещества или т.нар. дизайнерска дрога.