Коледна благотворителна хоротека организираха в навечерието на рождественските и новогодишни празници учениците от клуба по български народни танци при Национална търговска гимназия. Участие в събитието взеха ученици от 8 до 12 клас от сформираната фолклорна група по Национална програма “Заедно в изкуствата и спорта” с ръководител  Силвия Стоянова. Тя е преподавател по специални предмети, но има следдипломна квалификация от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, затова поела да води и клуба за занимания по интереси.

Учениците представиха десет народни хора от различни етнографски области – Ширто, Тропанка, Невестино, Филиповско, Варненско, Дайчово, Сворнато, Джангурица, Търговско и Чичовото, които са разучили само за няколко месеца.

Събраните средства са част от благотворителната кампания на коледния базар и ще бъдат дарени на ученици от гимназията, които са в неравностойно положение.

От Министерството на образованието днес отчетоха, че над 60 000 ученици са били включени  в клубове по изкуства и в спортни отбори, финансирани по Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“. Осигуреният бюджет за учебната 2023/24 година е 45 милиона лева. Чрез нея се финансира и закупуването на спортни уреди и екипировка, сценични костюми, техника, инструменти, декори.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.