Превърнаха фоайето на ОУ „Димитър Талев“ във възрожденска къща, облечени в носии деца и учители посрещаха гостите

Да спечелят специалната награда за най-атрактивно пресъздаден български обичай. Това си пожелаха в навечерието на Коледа децата и учителите от ОУ „Димитър Талев“, които се включиха в конкурса „Коледари – с блага вест и здраве“ на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО. Събраните средства от благотворителния концерт и базар ще отидат в подкрепа на Националния център за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания. А те са 5000 лева. 2200 е сумата, която ще отиде за операция на Ива Грамодарева – ученичка от училището.

За да участва в конкурса, училището трябва да изпрати видео от възстановката на празника. Така че участниците вчера дадоха всичко от себе си, за да блеснат с актьорски талант край софрата за Бъдни вечер. Бабата показа как се меси питка, майката обясни защо ястията трябва да са нечетен брой, бащата посрещна коледарите, които наричаха за здраве и берекет. Слама, шарени черги, родопски одеала и богата трапеза превърнаха фоайето на втория етаж на училището в истинска възрожденска къща. Децата и учителите посрещаха гостите, облечени в народни носии. С бяла риза и червен сукман бе и директорът Ирина Чолакова, която подкрепяше децата със специални образователни потребности, натоварени със задачи за възстановката.

Ако спечелят наградата, участниците в инициативата получават тридневна екскурзия до обекти под закрилата на ЮНЕСКО у нас.

Две от общо шестте паралелки с първокласници в училището са иновативни. Сутрин децата  учат само български, математика и английски, като след всеки час следва самоподготовка. Целта е преди обяд, когато са по-концентрирани, да получават нови знания, които веднага след часа да затвърждават с упражнения. Междучасието е доста по-голямо от обичайното – половин час. За следобед са оставени часовете по музика, изобразително изкуство, физическо и технологии, както и заниманията по интереси.

„Направих междинна диагностика и децата в двата иновативни класа показаха доста по-добри резултати, логическо мислене, учмение за междупредметни връзки, асоциативност“, отчита моментните резултати Чолакова.

Иновация се прилага и по отношение на самоподготовката на учениците в третите и четвъртите класове. Тя е обособена в блокове от по два часа. Всеки блок е разделен на три модула от по 30 минути, когато децата сами трябва да потърсят информация за написване на домашната или създаване на проект, работейки в екип. Телефоните и таблетите не са забранени, а напротив, но се използват контролирано от учителя. Накрая той проверява и нанася корекции там, където е нужно, и така децата на момента виждат грешките си и са наясно какво са усвоили и къде са пропуските им. Заниманията по интереси също са в блокове.

Най-новата инициатива е Училище за родители, което Чолакова има амбицията да превърне в ежемесечна традиция. В сайта на училището има форма за регистрация и родителите, които проявят интерес към предварително заявената тема, могат да заявят участие. 40 души се включили в първата среща-дебат на тема „Ролята на родителя за справяне с агресията в училище“.

Предколедно ОУ „Димитър Талев“ получи 50 000 лева от МОН за многофункционално игрище. През есента бе открито футболното, но по проект са предвидени още четири, както и лекоатлетическа писта.