„Трябва да сме усмихнати и да месим с добро, иначе не може да стане хубав хляб”, съветва децата Даниела Танева на работилница за обредна погача

месене3

Генерална репетиция за месене на обредна погача направиха 20 малчугани в Ретро фото „Олд Пловдив” в Стария град. С истински ентусиазъм хлапета от 2 до 12 години се включиха в работилницата на Хлебна къща Пловдив и научиха какво трябва да има върху питката за Бъдни вечер.

„Идеята на днешното месене е да разкажем на децата за традициите  на нашите баби и прабаби”, обясни координаторът на Хлебната къща Даниела Танева и обясни, че предците ни са правели погачата за Бъдни вечер с квас.  По традиция тя се замесвала сутринта с мълчана вода – младите моми носели водата с менци от чешмата, като през цялото време по пътя за дома не продумвали и дума.

На насъбралите се около масата и готови да се изпоцапат с брашно хлапета тя разказа, че питката се наричала още боговица, защото символите върху нея били свързани с християнската религия. Задължително се е правел кръст от тесто и от тесто се оформяли символите на плодородието – слънцето, животните от кошарата, гроздето и ябълките в градината.

месене

„Трябва да сме усмихнати и да месим с добро, иначе няма как да стане хубав хляб”, заръча Даниела на малчуганите, които старателно изпълняваха указанията й, облечени в бели и червени престилки. Момчетата и момичетата проявиха фантазия и направиха върху хлебчетата си снежни човеци и елхи. След което ги украсиха с тиквени семки и чубрица. Второкласничката от ОУ “Драган Манчов” Рая се похвали, че съвсем не меси за първи път, а редовно помага на майка си у дома да правят питки. Със сигурност двете ще се главните майсторки и в приготвянето на тазгодишната погача за Бъдни вечер.

„Проявете търпение, цяла нощ хлябът трябва да втасва. Оставете го на топло като се приберете вкъщи и на следващия ден го изпечете”, посъветва Даниела.

Облечени в традиционни носии, деца и родители запечатаха коледното настроение с фотосесия.
На финала всички заедно украсиха коледното дръвче пред Ретро фотото.

месене2