Момичетата от Българо-турския литературен клуб месиха по двойки в Стария град, престилка препаса и генералният консул Хюсеин Ергани

Кой съм аз и с какво съм уникален. Пред това предизвикателство бяха изправени днес момичетата от Българо-турския литературен клуб в Пловдив, но задачата им не бе да разказват с думи, а чрез тестени фигури. 20 ученички и студенти се събраха в хостел „Олд Пловдив” в Стария град, за да се включат в събитието на Мрежа Хлебни къщи. То бе първото от поредицата инициативи по проекта „Хлебари без граници”, подкрепено от Японската фондация за мир. Идеята е представители на различните етнически малцинства у нас да замесват традиционен хляб.

Момичетата рисуваха себе си върху брашно, след което добавиха квас, сол и захар, за да замесят тесто и научиха как звучат на турски тези продукти. Престилка препаса и генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

„За нас, турците, хлябът е светиня. Ако видим паднал хляб или трохи по земята, непременно ги вдигаме”, каза дипломатът. Докато прибавяше сол и захар за тестото, той пожела на всички присъстващи до една година да се сбъднат най-съкровените им желания.

Момичетата се оказаха повече от сръчни и развихриха въображението си, за да измайсторят маслинови клонки, слънца, сърца и дори котки от тесто.

На следващото месене ще присъстват и членовете на Клуба на консулите в Пловдив, като всеки ще замеси тесто спрямо традициите на съответната държава.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.