На 20 април общото събрание гласува отчета му и ще го избере за втори мандат

Горд съм, че имаме първото общежитие след промените, което се появи на гола поляна

 

3a_3kzf0k

 

Три мандата като зам.-ректор по учебната част и един като ректор. Това е равносметката за настоящия ректор на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов, чийто втори мандат е почти сигурен. Изборите на вуза са на 20 април в Новотела, когато Общото събрание трябва да гласува кой да е начело на висшето училище за следващите четири години. Предизборна кампания на практика няма, тъй като конкуренти на Козлуджов, поне засега, няма. Не се чуват и слухове хора от академичния състав да мъдруват концепции за поста. За ралика от предишната предизборна кампания, която беше изключително оспорвана, в тази интрига няма. 389 души Общо събрание, от които 60 студенти, ще дадат вота си за…Козлуджов.

–  Проф. Козлуджов, Многофункционалната спортна зала е един от мащабните проекти, с които се гордеете. Вторият, с който се нагърбихте, е да стартирате строежа на кампус. Първият блок от новите общежития трябваше вече да е открит. Има ли проблеми със строителството и кога ще настанявате студенти?

–  Първият блок е напълно готово. Това е изключително добър проект за 2.7 милиона лева. Гордея се, че това е първото общежитие след промените, което се появава на гола поляна. Не става въпрос за ремонт или реновиране, а за чисто ново седеметажно здание. В тези пари влизат цялостното обзавеждане, инфраструктурата, всичко. Извън тази сума са само матраците, които лично студентите си избираха. Второто общежитие е на трета плоча. На 1 октомври и двата блока трябва да са готови. В тях ще настаним най-добрите студенти – по успех. Няма друго общежитие, което да е като тризвезден хотел. Предвидени са четири сгради в кампуса, което е равно на 640 легла. Усвояваме сградата на жандармерията. В момента се разработва Общия уктройствен план на тези 107 декара на кампуса. За сградата на Химическия факултет, който трябва спешно да се пребазира там, са необходими 4-5 милиона, които ще търсим. Не исках да правим откриване преди изборите за ректор, за да няма съмнения за агитация.

–  Забави се и откриването на храма в двора на Новата сграда. Всъщност, той с какви пари се строи?

–  Храмът е изцяло готов от няколко месеца, останаха само стенописите, но там имаше малък проблем. Дори да не успеем изцяло да го изпишем, на 19 юни – деня на Паисий, ще го осветим. За храма не са използвани бюджетни пари, той е направен изцяло от дарения. Изгради го фирмата, която построи Спортната зала. Платихме само материалите. Цялата стойност беше 59 000 лева. Това е един смислен проект. Аз самият съм вярващ човек и смятам, че си заслужава.

–  Проближава разгарът на кандидатстудентската кампания. От МОН одобриха бройките, които сте предложили. Как ще ги попълните, когато местата са повече от кандидатите?

–  Конкуреннцията ще реши проблема с висшите училища. Колкото и да създават нови, в близките 5-10 години ще има естествен подбор. Конкуренцията е бясна, а деца няма. Ненапразно толкова наблягат на прословутата рейтингова система, която, като идея, е нещо прекрасно, но като реализация има много недостатъци. Това е начин висши училища, които нямат кандидати и към които няма интерес,  да получат пари на лобистки принцип. Казвам го съвършенно отговорно. Питам ги като са толкова добри защо нямат кандидати. Това е начин парите да се преразпределят на лобистки принцип. Принципът „на калпак“ не е най-добрият, но в момента е добър, защото той поощрява острата конкуренция. Субсидията върви със студента. Има огромно предлагане – 70 000 места, но 45 000 кандидати. Какво по-добро. С кафе да каниш кандидатите, ако не са убедени, че трябва да дойдат при теб, как ще дойдат. Е, какво лошо има в този принцип. Но той се измества, за да могат да бъдат спасени висши училища на лобистки принцип. Това е идеята на рейтинговата система. В нея влизат и критерии, които нямат никакво отношение към работата на ВУЗ. Нито реализацията зависи от нас, зависи от политики, икономика, фактори извън университетите. Нашата задача е да подготвяме добре студентите. Трудна работа, като знам какво идва от средното училище. И твърдя, че се справяме много добре, като се знае какви пари се отделят за образованието. Има уникални случаи за тази рейтингова система –  УХТ  с кого да се състезава, когато на пистата тича един – колкото и бавен да е, той е първи. С кой да се съизмерва Аграрният. Те винаги ще бъдат първи и ще имат допълнително пари. Не е лошо да получават, тъй като са единствени, уникални.