22-годишният незрящ студент Делян Манолов със специална награда за поезия
Събраха в онлайн сборник отличените стихове и проза

DSCF5924

Много сте добри, продължавайте да се учите и ви благодаря, че се интересувате от литература. С тези думи се обърна към участниците в конкурса за млади пловдивски автори белетристът Ина Иванова на церемонията по награждаването на отличените, която се състоя в артклуб „Библиотеката“.
На финала на „Пловдив чете“ журито в състав проф. Светлозар Игов, Ина Иванова и поетесата Станислава Станоева обяви победителите в надпреварата “Код червено“ за автори между 14 и 25 години. 53-ма са участниците, изпратили творби за участие в конкурса, обяви инициаторът и преподавател във Френската гимназия Силвия Димитрова.

„С приятели се питахме възможно ли е да има мъртви поколения в литературата. Казахме си – няма такава епоха. Как да ги открием тогава? Ами, като обявим конкурс“, обясни идеята за литературното съревнование Силвия Димитрова.

Журито е било абсолютно категорично за първите награди. В раздела за поезия призовото място бе отредено за 20-годишния Костадин Каравасилев. Вместо него, отличието получи брат му, тъй като младежът се оказа студент в Абърдийн. 23-годишният Мехмед Атипов бе класираният на първо място в раздел „Проза“. Комисията уточни, че не е знаела предварително чий текст чете, за да е максимално обективна.

„Приятно съм изненадана. Имаше много добри попадения, особено в прозата. С колегите спорихме, защото според мен истинска поезия се пише изключително трудно, но те твърдяха същото и за прозата“, каза поетесата Станислава Станоева. Тя връчи две трети награди в своя раздел – на Блага Запрянова от ЕГ „Иван Вазов“ и на 22-годишния Станислав Сербезов.

Третото място при белетристичните творби също се оказа на ученик от ЕГ „Иван Вазов“ – 18-годишната Дани Тодорова за разказа й „Гравитация“. Второто място бе за Несрин Незлиева.
Поощрителни награди бяха присъдени на 22-годишния незрящ студент от Пловдивския университет Делян Манолов и на абитуриентката от Хуманитарната гимназия Таня Даскалова. Допълнителните отличия за проза бяха за Анна Иванова, Светлина Трифонова и Лора Пашова.

Журито посъветва младите таланти да не спират да четат, и то не само задължителните от училище произведения, тъй като писането е не просто талант, но и занаят. А целта на всеки автор е да постигне внушение и да накара читателя да съпреживява.
Всички наградени творби са събрани в онлайн сборник, който бе презентиран на финала на церемонията.
Конкурсът на „Код червено: литература“ беше първата стъпка към създаването на общност от младите пишещи на Пловдив, каза Силвия Димитрова и анонсира двучасов литературен уъркшоп на 26 и 27 юни.

2 КОМЕНТАРА

  1. Пълни глупости. Първите места не струват изобщо, прочетете сами. Всичко мирише адски гнило. Имаше много по-заслужаващи участници, които дори не получиха място.
    Журито очевидно мисли и действа архаично. Но все пак – добра инициатива!
    Но следващия път – хайде да не награждавате клишета, в типично български стил?

Коментарите са затворени.