Към парите за академичната си длъжност те добавяли допълнително възнаграждение за ръководната длъжност и след това облагали сумата с процент прослужено време, твърди доц. Лиляна Вълчева от синдикат „Висше образование и наука”

Има ректори, които неправомерно са начислявали работните си заплати. За това сигнализира председателят на синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ доц. Лиляна Вълчева във връзка с кризата в Националната художествена академия, където заради липсата на средства за заплати, над 200 преподаватели и персонал вече втори месец са без възнаграждения, а ректорът проф. Николай Драчев подаде оставка. Одобреният за кандидат за ректор проф. Велислав Минеков пък обвини държавата в тенденциозно отношение към НХА.

По думите на Вълчева миналата година синдикатът е подал сигнал до МОН тези нарушения, министърът разпоредил проверка и се оказало, че 22 висши училища имат проблем с неправомерно определяне на заплатите. Сред тях са Университетът по хранителни технологии, Аграрният и Пловдивският университет. Към парите за академичната си длъжност те добавяли допълнително възнаграждение за ръководната длъжност „Ректор” и след това всичко облагали с процент прослужено време.

“С ПУ започнахме разговори за новия КТД, надявам се да постигнем съгласие. Незабавно трябва да бъдат приети промените в Закона за висше образование, да са се сложи ред. Формирането на възнагражденията ще е разписано в договорите, които ректорите на висшите училища ще сключват с министъра на образованието. Защото какво се получава сега – дори да дадем един ректор на прокуратурата, какво правят преподавателите”, коментира доц. Вълчева.

Тя припомни, че ВОН – КНСБ увеличил норматива за обучение на един студент и той за годините също е намерил своята промяна – от 4089 лева през 2016 година, до 4328 лева през настоящата. А за 2020 година е са заложени 5248 лева.

„Ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад измислена от тях автономия, но автономия има само в учебната и научната дейност, няма финансова автономия”, категорична е доц. Вълчева.

2 КОМЕНТАРА

  1. Къде е публикуван този списък от 22 университета? Реномирани издания и национални медии само споменават бройката и включват НХА в него, но никъде няма информация кпи са другите университети. Само тук се появяват имената на 3-те най-големи пловдивски университети, без да се цитира източник. Много непрофесионално! И много прилича на активно мероприятие срещу тези ВУЗове…Или има скрит контекст предвид, че тази година е година на избори за тях?! Платено и нескопосано…

  2. I savour, result in I discovered exactly what I used to be looking for.
    You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day.
    Bye
    Fodboldtrøjer

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.