df27f133340f7d7132aaf0221819507c

За трета поредна година Пловдив се присъедиянва към кампанията „Книги за смет” Тази неделя, 5 юни, пловдивчани ще могат да донесат ненужните пластмасови отпадъци от 10 до 13 часа пред Радио и телевизионния център в града, за да получат книга по избор от предварителната селекция на заглавия.

За участие в „Книги за смет” е нужно да се съберат и предадат 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна всеки ще получи талон за безплатна книга от щанда.  Който предаде два или повече от два килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Организаторите добавят към селекцията още три класически заглавия, издадени специално за „Книги за смет”. Това са „Макс и Мориц” на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, а „Тайната градина” на Франсис Бърнет и “Приказки за животни” от български автори ще пренесат читателите във вълшебния свят на природатата и животните. Научно-фантастичният роман от 1898 г. „Война на световете” на Хърбърт Уелс е в класацията на 100-те най-добри книги на 20 век на вестник „Монд” и тази година ще бъде едно от заглавията в кампанията. И тази година има книги за България и това са “Красотите на България- Пътеписи от велики българи” и ” Съкровищата на България”.

Ще се приемат пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело и прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки, палети и каси, найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, пластмасови играчки и други пластмасови изделия. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от моторни масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти.

За приемането на пластмасовите отпадъци в рамките на кампанията ще бъдат поставени жълти контейнери от Екопак България. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.