Кино-литературният фестивал „Синелибри“ ще се проведе на живо и онлайн под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте

Седмото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ ще се проведе под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“. На едни от най-бляскавите литературни адаптации, създадени през последните две години, ще могат да се насладят и зрителите ва града под тепетата между 15 и 31 октомври.

Синелибри Пловдив ще бъде открит с документалния филм „Кои бяхме” – кинематографично есе, вдъхновено от книга на Роджър Вилемсен, с участието на Александър Герст (астронавт), Силвия Ърл (океанограф и изследовател), Матийо Рикар (будистки монах), Денис Сноувър (икономист), Фелвин Сар (философ) и Янина Лох (философ в областта на критичния постхуманизъм). Ние може да си мислим, че не е по силите ни да се справим със сложните проблеми на нашата планета, но според учените това не оправдава пасивността ни. На 16 октомври зрителите ще могат да видят лиричния филм „Тя още говори с мен“ – един незабравим, едновременно деликатен и страстен разказ за любовта, която придава смисъл, дълбочина, стойност и красота на пътя, изминат рамо до рамо през годините.

Пловдивчани ще могат да гледат и филма „Денят на флага“, в който Шон Пен си партнира с дъщеря си Дилън Пен. Сред най-интригуващите заглавия в програмата е дългоочакваната комедийна драма „Три етажа“ на известния италиански режисьор Нани Морети, в която участват Рикардо Скамарчо, Маргерита Буй, Алба Рорвахер. Прожекцията в Пловдив е на 20 октомври. Филмът е свободна адаптация на едноименния роман на Ешкол Нево. Историята ни запознава с обитателите на жилищна кооперация в Рим и с техните усилия да бъдат родители, братя и сестри или просто съседи в свят, в който съвместното съществуване се управлява от страх, мнителност и негодувание. „Бенедета“ на режисьора Пол Верховен претворява книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун. Копродукция на Франция и Нидерландия, тази дръзка и необикновена екранизация, преплитаща темите религия, секс и злоупотреба с власт, има номинации за „Златна палма“ и „Странна палма” от фестивала в Кан и две номинации от международния кинофестивал в Сан Себастиан – за най-добър филм и за наградата на публиката.

В програмата фигурира и драматичният романс „Историята на жена ми“ на унгарската режисьорка Илдико Енеди („За тялото и душата“). Адаптация по експерименталния роман на Милан Фющ, филмът е копродукция на Германия, Франция, Италия и Унгария с участието на Леа Сейду, Луи Гарел и Жасмин Тринка. Енеди дебютира още през 1989 г. в Кан с филма „Моят ХХ век”, за който получава наградата „Златна камера”. Специалистите веднага я определят като една от младите надежди на унгарското кино. Френската актриса Леа Сейду се появява в още един филм от конкурсната програма на фестивала – става дума за драмата „Измяна“ с режисьор Арно Деплешен, вдъхновена от роман на големия американски писател Филип Рот и също номинирана за „Златна палма“. Пловдивската публика ще може да оцени и психологическата драма „Събитието“ на Одри Диван, екранизация на мемоарната книга на Ани Ерно, отличена с награда „Златен лъв“ във Венеция. Изтънченият романс „Сну: Любовната история, която промени Португалия“ разказва историята на двама души, които променят облика на португалската демокрация след четири десетилетия диктатура. Прoжекцията в „Лъки Дом на киното“ е насрочена за 27 октомври.

Реверанс към младата публика е прожекцията на анимационния филм „Къде е Ане Франк?“ по мотиви от „Дневникът на Ане Франк“. Премиерата на този затрогващ разказ се състоя на кинофестивала в Кан по-рано тази година. Българското заглавие в програмата е филмът „Малката маркиза“ – искрена и поетична биография на Фани Попова-Мутафова, считана за най-продаваната авторка на български исторически романи на всички времена. На 22 октомври ще се състои прожекция на мистериозната драма „Отражение“ в присъствието на режисьора Илкер Савашкурт и част от екипа на филма, в който влиза и българско-германската актриса Симона Теохарова. Ярък трибют към автора на „Голият обяд“ Уилям Бъроуз, една от емблемите на бийт-поколението, сценарият на „Отражение“ е осеян с препратки към прочути творци и мислители като Едгар Алан По, Оскар Уайлд, Жан Бодрияр, Жан-Пол Сартр. Публиката в Пловдив ще може да се наслади на още две значими адаптации: „Изгубени илюзии“ на реж. Ксавие Джаноли, създадена по мотиви от епическия цикъл „Човешка комедия“ на френския писател Оноре дьо Балзак, и „Влюбеният Айфел“ на Мартин Бурбулон, която вдъхновява написването на книга. Филмът разказва за инженерния подвиг на Густав Айфел, който изпъква като визионер с изключителен дух, независимо от политическия натиск, упражняван върху него.

Заради сложната пандемична обстановка и тази година фестивалът ще се проведе в два формата – на живо и онлайн. Паралелното дигитално издание гарантира възможност максимално широк кръг от зрители, включително от рисковите групи, да се насладят на великолепни литературни адаптации, дело на забележителни кинотворци. Двайсет и един филма от програмата на фестивала ще са налични на платформата neterra.tv/plus до 31 октомври, в т.ч. заглавия като „Една секунда“ на реж. Имоу Чжан, „Привидности“ на реж. Марк Фитуси, „Уроци по персийски“ на реж. Вадим Перелман, „Всичко мина добре“ на Франсоа Озон, шведската драма „Ледник“ и много други. Домакин на прожекциите в Пловдив отново е Лъки Дом на киното.