Повече от 200 малчугани минаха само през първия ден на лятната читалня в Цар-Симеоновата градина и събираха печати върху бинго карта

DSCF9132

Книгите са забавни и правят децата умни. Така определиха ползата от четенето децата, които се събраха днес край фонтаните в Цар-Симеоновата градина за старта на лятната читалня на открито. Центърът за работа с доброволци към детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов” решава да разнообрази ваканцията на пловдивските малчугани, при това като ги срещне с най-хубавите книги за деца. В продължение на три дни до Пеещите фонтани между 10.30 и 12.30 часа детският отдел, подпомогнат от Националния алианс за работа с доброволци и Лео клуб, ще организира занимания за деца, включващи четене на книги, попълване на читателски карти, измисляне и получаване на приказни имена и още куп забавления.

DSCF9125

Книга трета от поредицата „Скъпо тъпо дневниче” – Принцесата или жабокът принц съм аз” на Джим Бентън си избра второкласничката от ОУ „Райна Княгиня” Ная. Момичето обясни, че с огромен интерес е прочело първите две книги и страшно се зарадвала, когато открила тук третата, затова тутакси я грабнала. Момиченцето, което пише дневника, и нейната приятелка Изабел са страшно забавни, затова книгата толкова ми харесва, казва Ная и добавя, че тя също си води дневник на прочетените книги. Второкласничката бърза да обясни, че майка й я научила да чете, още когато била на 4.

Третокласникът Костадин Ганев от СОУ „Никола Вапцаров” предпочете книжка с басни, за да изпълни летния списък от училище. Лори, която тепърва ще е първокласничка, се захласна по енциклопедия с динозаври, но доказа на всички, че вече може да чете, макар още да не е влязла в класната стая.  Петима ентусиасти пък се включиха в хорово четене на “Майка Мравка” от Радой Киров.

„Искаме да се чувствате добре и да не сте самотни през лятото. През цялата ваканция ви очакваме в двора на библиотеката. Надявам се да сте доволни”, обърна се към децата директорът на библиотеката Димитър Минев.

Много четене, рисуване и занимателни карти очакват децата не само в трите дни край Пеещите фонтани, но през целия юли и август в детския отдел.

Много от децата бяха дошли с родителите си, за които пък имаше книги за възрастни.
Много от децата бяха дошли с родителите си, за които пък имаше книги за възрастни.

Всички участници получиха бинго карта, на която трябваше да съберат печати за прочетени няколко приказки, решаване на езикови задачи в детско списание или активни карти, участие в хорово четене, четене на текст на по-малко дете. За да попълнят изцяло картата, изискването към децата е да опишат любим герой и посланието, открили в книгата, която четат. На финала всеки получава подарените на лятната читалня книги от издателствата „Егмонт България“, „Просвета“, „Хермес“, „Жанет 45“, „Фют“, „Клевър бук“, „Софтпрес“.

От 7 юли Лятната читалня продължава в обновения двор на Детския отдел на НБ „Иван Вазов“.

DSCF9138