Как изглежда първият ни електромобил от 1967 г.? Как се работи с първата българска пералня? Защо първите наши харддискове приличат на големи шкафове? А имаме ли български танк? Отговори на тези и други въпроси дава колекционерът Антон Оруш в книгата си “Голяма книга за българската техника”. Любопитните към темата за историята на родната техника могат да присъстват на пловдивската премиера на книгата и да се срещнат с нейния автор на 25 януари от 14 часа във Verona Conference Hall – ул. “Иван Вазов” № 33 (срещу НБ „Иван Вазов“). Входът е свободен.

Изданието проследява развитието на произвежданата у нас най-разнообразна техника, започвайки от първите години на ХХ век, та до началото на 90-те. Присъстват телевизор от 1901 г., аудиотехника и радиоприемници, телефони, автомобили, електромобили и тролеи, домакински уреди, космическа техника, компютри (вкл. и пловдивският ,,Пълдин 601″).

Технологичната продукция от Пловдив заема много важно място в книгата, защото от града на тепетата идват забележителни неща, като невероятната спортна кола ,,Булгаралпин” от 1967, която донася на България най-славните мигове в автомобилния спорт. Подробно са разгледани различните видове компютърна периферия – принтерите Бултекст, запаметяващите устройства на магнитна лента.

Авторът Антон Оруш е колекционер и изследовател на българската техника. Работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Той поддържа най-голямата колекция от над 400 апарата и е създател на Sandacite.BG – Българският портал за стара техника. Неговата цел е да запази историята на българската техника.

Не са подминати и онези високи технологични върхове, които представляват истинска гордост за България. Точно преди 30 години у нас е създадена космическа апаратура, която изпраща към Земята най-ценните снимки от Марс.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.