Децата гостуват на свои връстници от ЕГ „Иван Вазов“

Кметът на Пловдив Иван Тотев посрещна днес в заседателната зала на общината група ученици от Окаяма. Японският град извършва културно-образователен обмен на деца с всички побратимени негови градове, какъвто е и Пловдив. Градът под тепетата участва в процеса за трета поредна година. Домакини са ученици от ЕГ „Иван Вазов“, в чиито семейства са настенени японските деца.

„Радвам се да посрещна ученици от побратимения ни град. Намираме се толкова далече едни от други, а сме толкова близки“, каза кметът Иван Тотев и припомни, че през 2012-та  двата града са чествали 40 години от побратимяването си, като в Пловдив е пристигнала делегация, начело с кмета на Окаяма.

По време на днешната среща, на която присъства и заместник-кметът по образование Стефан Стоянов, учениците от Окаяма направиха кратко представление, в което разказаха за техния град, за  съвременното бойно изкуство – айкидо, за играта „кендама“ и за японския фолклорен герой Момотаро. Днес скулптура на този герой може да се види в Цар-Симеоновата градина, подарена на Пловдив по случай 20 години от побратимяването на двата града.

„Пловдив е много специален град на 8000 години, надявам се приятелствата, които сте създали тук, да останат в годините“, пожела кметът.

По време на 7-дневната си визита децата от Япония ще посетят Римския стадион, Стария град, творческия квартал „Капана“, музеи, Младежкия център, ще присъстват на концертите на Международния фолклорен фестивал, ще посетят исторически забележителности край Пловдив.

С културно-образователния обмен се цели японските ученици да се докоснат до нашите традиции и обичаи, а българските да научат повече за азиатската култура. Предходното лято пловдивските гимназисти гостуваха на своите връстници в Окаяма.