В честването се включиха ученици и учители от 77 училища, преподаватели от университетите

С портрети на възрожденски просветители, духовници и борци за национално освобождение ученици и учители от 77 училища се включиха в общоградското шествие, с което бе отбелязан Денят на народните будители. Тържественото честване на 1 ноември е по повод 100-годишнината от отбелязването на деня, който ознаменува делото на българските просветители, книжовници и революционери.

„Народът ни е оцелял, защото във времена на безпътица е намирал упование във великите имена от славната ни история. Вечните ни спасители и водачи ще останат просветителите. Днес само силните личности могат да сплотят народа ни. Нека ги потърсим. Историята няма да ни лиши от присъствието им, наша задача е да ги намерим и въздигнем“, каза в обръщението си на площад „11 май“ кметът Здравко Димитров. И добави, че трябва да сме особено горди, че точно в Пловдив през 1909 г. за първи път е бил честван празникът. След като пловдивският митрополит Николай отслужи водосвет, начело с военния духов оркестър, иконите на Иван Рилски, Свети Седмочисленици и Кирил и Методий, носени от момчета от Духовната семинария, шествието пое към Главната улица.

То тръгна от четири лъча, за да стигне до стълбите на „Пловдив 2019“, където Хорът на пловдивските момчета изпълни химна на Пловдив, химна на народните будители и „Де е България“ под диригентството на Милака Толедова. Множеството спря и на площад „Стефан Стамболов“, където бе поставен мултимедиен екран, на който вървяха образите на просветители и национални герои. На сцената на централния площад началото на програмата бе дадено от ансамбъл „Тракийска младост“ на СУ „Любен Каравелов“, след което бяха наградени учители, чиито ученици са отличени в 12-тото издание на проекта „Народните будители и аз“.

РУО  – Пловдив отбеляза празника с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на светите братя в Стария град.