Младежи от Арман махала учат етнология в ПУ, единият вече работи в районната администрация и се готви за медиатор, стана ясно на национален форум

92 деца от район „Северен” са върнати обратно в клас от началото на октомври до момента. От общо 300 необхванати, 200 са се оказали в чужбина. Това обяви кметът Ральо Ралев на национален форум за съвременните пространствени и културни тенденции в смесените райони. В инициираната от него дискусия в “Грандхотел Пловдив” се включиха вицепремиерът Валери Симеонов, зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на ОД на МВР Атанас Илков, кметове от страната, представители на НПО, директори на детски градини и училища.

„Трябва да се върви към разбиване на модела на гетото и да се премахнат незаконните постройки. Закони има и те трябва да се спазват от всички”, заяви Валери Симеонов на старта на форума.

В доклада си Ралев посочи проблемите на района, и в частност на ромските Шекер и Арман Махала, където 90 на сто от къщите са незаконни. В двете махали са издадени 191 констативни акта, 129 заповеди за спиране на строителство, а 14 сгради са премахнати.

От 338 000 постоянни жители на Пловдив, 35 000 се определят като роми или турци. 31 000 изповядват исляма, посочи Ралев и добави, че образованието е най-важният сектор за решаване на проблемите в гетата.

Трите училища, в които учат над 1000 деца от двете махали, са санирани. В ОбУ „Йордан Йовков”, където децата вече могат да добиват професия, и в ОУ „Панайот Волов” 100% от учениците са от малцинствата. Подобна е ситуацията в ДГ „Захарно петле”. В Шекер махала голяма част от родителите били привлечени да се обучават по проекта „Нов шанс за успех”, за да получат начална грамотност и да мотивират децата си да ходят редовно на училище.

Ралев се похвали, че младежи от Арман махала се обучават в специалност „Етнология” на Пловдивския университет. Единият от третокурсниците е преминал и курс за медиатор и работи в районната администрация. С което медиаторите стават общо двама. През юни ще приключи обучението и на трети, който ще помага за решаване на проблемите на жените. Момичетата масово напускали училище, когато навършат 13, а мотивът на родителите е, че има опасност да ги откраднат за булки.

По последни данни 38 на сто от дохода на живущите в двете махали се формира от припечеленото на гурбет, 21% – от детски надбавки, а 8% от социални помощи. Наблюдава се тенденция доходите от заплати да се увеличават.  За 2017 година те са 17 на сто, а обезщетенията от безработица са само 3%.