Началникът на РУО Антоанета Пакова връчи наградата „Учител на годината“ по време на патронния празник, на който учениците отдадоха почит на Левски

„Няма как да се стигне до шампионската стълбичка без отдаденост“, каза директорът Ружка Генова и удостои с плакети десетте най-добри спортисти за изминалата година

„По-лесно е да изкачиш върха, трудно е да се задържиш. Пожелавам година с много спортни и образователни успехи“, каза кметът Здравко Димитров на днешния патронен празник на СУ „Васил Левски“. След поднасянето на венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на учебното заведение, градоначалникът бе натоварен със задачата да награди треньор номер едно на Спортното училище за миналата година. Плакетът отиде при лекоатлетката Ива Пранджева. Началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова връчи отличието „Учител на година“. То бе присъдено на дългогодишния преподавател по математика Даша Русева.

„Бъдете вечно търсещи“, пожела Пакова на ученици и учители и цитира думите на Апостола: „„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“.

Възпитател номер едно Карина Русева получи плакета си от Светла Георгиева от дирекция „Спорт за учащи и спортни училища“ в ММС. Георгиева прочете и приветствие от името на министъра на спорта Весела Лечева.

„Дни като този ни напомнят, че българският дух е непобедим и преодолява всякакви препятствия. Няма как да се стигне до шампионската стълбичка без отдаденост и смелост. Покорявайте нови върхове“, обърна се директорът Ружка Генова към своите възпитаници и награди десетте най-добри състезатели за 2022 година.

Бронзовата медалистка на скока на дължина от Европейското първенство за юноши и девойки по лека атлетика в Йерусалим Пламена Чакърова е начело на класацията. Пламена е само на 17, но вече е една от най-силните български атлетки на спринт, препятствия и скок дължина. Състезателката на СКЛА „Ботев“ с учител по спортна подготовка Ива Пранджева попадна и в челната десетка на списание „Атлетика“.

На второ място е Димитър Дончев от СКВТ „Марица“. Учител по спортна подготовка на щангиста, който записа четвърто място в категория 49 килограма при 15-годишните на Европейското първенство по вдигане на тежести за кадети в полския град Рашин, е Борислав Налбантов.

Трети се нареди Александър Делчев от СКБ „Локомотив“, който завоюва Европейско пето място – Хърватска, вгоро на Балканско Румъния шампионска титла на Държавния шампионат за момчета в Търговище. Състезателят по борба, свободен стил, е с учител по спортна подготовка Александр Грибков.

Евелин Колев от СК „Юнайтед спортс“ е четвърти в звездната класация. Той се класира пети на  Европейското първенство по бокс за юноши и девойки в Монтесилвано, негов учител по спортна подготовка Стефан Панайотов.

На пето място с равен брой точки класираха състезателките на ВК „Марица“ Ива Дудова, Маргарита Гунчева, Йоанна Докова, Дияна Борисова, Мария- Габриела Миличевич, Елена Коларова, Алекса Емилова, Александра Китипова. Момичетата се наредиха шести на Европейското първенство в Италия. Учител по спортна подготовка на волейболистките е Атанаска Никифорова.

На пета позиция е и Денис Мехмед от Спортен клуб по вдигане на тежести „Марица“, който стана шести на Европейското първенство в Албания. Негов учител по спортна подготовка е Борислав Налбантов.

Пета е Бояна Костадинова, също от Спортен клуб по вдигане на тежести „Марица“, за чиято подготовка отново се грижи Борислав Налбантов. Състезателката взе участие на Европейското в Полша.

На осмо място се нареди Радостина Ангелова от Спортен клуб по кану-каяк „Тракия“, която завърши седма във финал А на 200 метра С1 и девета във финал А на 500 метра С1 на Европейското първенство в Белград. Радост се класира трета на 200 и 500 метра на Олимпик хоупс в Словакия. Неин учител по спортна подготовка Нина Мекерешка.

На девето място се класира Есад Бозали от Спортен клуб по борба „Локомотив“. Учител по спортна подготовка на носителя на сребро от Балканското първенство по борба в Румъния, е Александр Грибков.

Радослав Йотов от Гимнастически клуб „Спартак“ заема десетата позиция. Отборът на България, където е и той, се нареди на трето място в отборното класиране на Балканското състезание по спортна гимнастика в Истанбул. Учителят му по спортна подготовка е Радослав Емилов.