6026292X

Имаме добри примери как бизнесът помага на образованието. В пловдивските висши учебни заведения компаниите сериозно инвестират, същото трябва да се случи и в училищата. Това искаме, а не самоцелно прехвърляне на държавни училища към общината. Така кметът Иван Тотев коментира разговора си на четири очи с просветния министър Тодор Танев вчера относно промени в системата на професионалното образование. В периода между 15 и 20 септември Пловдив ще е домакин на кръгла маса с основно участие на бизнеса от региона, който да заяви от какви кадри има нужда и на базата на това да бъде формиран приемът в следващите години.

„Искаме дебат по темата, за да стане така, че училищата да бъдат по-гъвкави.  Индустрилизацията на града изисква друг подход, а общината е длъжна да чуе гласа на бизнеса. От разговора с министър Танев стана ясно, че министерството от година сериозно работи по този проблем.  Може и да не се наложи държавните гимназии да станат общински, ако качеството  е основен приоритет”, поясни Тотев. Много предприятия отваряли свои учебни центрове, тъй като системата не произвеждала нужните им кадри.

Първите четири училища, за които се заговори, че са във фокуса на общината, са професионалните гимназии по механотехника, електроника, строителство и архитектура и автотранспорт.