Момент от състезанието преди 5 години.

В надпреварата в смолянския планетариум ще вземат участие три ученически отбора – “Архимед”, “Нютон” и “Айнщайн”

13237665_1363800226969689_607693903144567558_n

52 състезатели по физика от клуб „Квант“ към пловдивския филиал на Техническия университет ще вземат участие в 44-то състезание на знаещите в Смолян. Те обаче съвсем не са студенти, а ученици от пловдивски гимназии, за които е интересно да научат повече от преподаваната в училище физика. Пловдивският тим е съставен от амбициозни момчета и момичета от Математическата гимназия, ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“, Националната търговска гимназия, СУ „П. Евтимий“ и СУ Н. Вапцаров“.

Състезанието е в програмата за 105-та годишнина от освобождението на Родопите и ще с проведе в смолянския планетариум.  Знания ще мерят три отбора. Всеки от тях носи името на големите имена във физиката – Архимед, Нютон, Айнщайн. Отборите имат по два екипа – пловдивски и смолянски, но техните точки се събират и се трупат в актива на сборния тим. В най-сложния и труден трети кръг играе сборна формация от пловдивски и смолянски ученици.

Състезанието включва 3 кръга, като в паузата между тях учениците от Пловдив ще покажат експерименти по физика пред връстниците си. Отборите са от по трима състезатели, но те могат да се сменят по всяко време в зависимост от това кой се чувства най-добре подготвен за определена задача. С изклучение на финала. Научният ръководител Васил Базелков поясни, че за задачите е важна логиката, а не формалното решение.

По регламент състезателите могат да ползват помощ от учебници, от интернет, енциклопедии и дори от своите учители или преподаватели в университета. Времето обаче е ограничено – 1 минута за обсъждане на задачата и 1 минута за отговор.

„Това ограничение кара учениците да разчитат на собствените си знания и логика, а не да губят време за търсене на помощ. Ако успеят да получат подсещане за толкова кратко време и да решат задачата – толкова по-добре, защото резултатът е най-важен, а организационните умения на учениците също трябва да бъдат оценени“, коментира Васил Базелков.