Детски притчи претворяват в часовете по религия на „К.К.Философ”, ОУ „Васил Петлешков” повишава културата на хранене

Как се учи арменски с таблет показва ОУ „Крикор и Виктория Тютюнджян”

 

DSCF1383

Що е то авиоинженер и какви са професионалните задължения на пилота. Това са научили пилотните три паралелки от ОУ „Алеко Константинов” , включени в заниманията на новосъздадения клуб „Кариера”. Идеята на проекта на педагогическия съветник Здравка Петрова е децата да получат информация за професиите още в прогимназията и бе представена в рамките на форума „Аз променям моето училище”, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”.

„По време на заниманията в клуба учим не от учебници, а чрез дискусии. Нашите занятия се наричат тренинги. Тренираме нашите умения да общуваме, наблюдаваме, изследваме, анализираме и да правим избор. Научихме много за професиите, какви качества трябва да притежава човек, за да върши една или друга работа”, разказва Анна-Мария от 5 а клас.

Най-вълнуващо се оказало посещението им в авиобазата в Крумово и Музея на авиацията. Запознали се с професиите на пилота и авиоинженера и се качили се в боен хеликоптер. За финалното събитие „Ден на професиите” 5-класниците направили проект за любимата професия.

Децата от 6 а изследвали професиите на своите родители и близки, какво обучение са преминали и какви са постиженията им. Запознали се с информационната платформа на МОН, където са събрани данни за професии и училища. 6-класниците също участвали в професиографската екскурзия , след което направили фотопроект, на който представили  заснетите от тях професии.

Учениците от 7 г клас, на които предстои да завършат основно образование, се запознали със средните училища в Пловдив и изготвили информационни табла.

19029657_1539903182689423_3039631190774511405_n

Традиции и новаторство се преплитат в часовете по религия на СУ„Константин Кирил Философ”, където  православието се изучава като извънкласна дейност . Това е училището с най-много сформирани паралелки по този учебен предмет.

„ Едно от най-важните неща в клас е на децата да им бъде интересно. Както по задължителните предмети, така и в часа по религия, те искат да бъдат съпричастни, да бъдат творци, знаещи и можещи, активни. Едно от най-добрите средства за това е театралната дейност. Пресъздаваме детски притчи, които представяме пред родителите. Най-голямата ни изява беше в Драматичния театър, където показахме части от Новия завет през погледа на децата”, обясни преподавателят Десислава Кръстева. Децата давали идеи не само за начина, по който да се интерпретират притчите, но и за декорите.

В часовете по религия Кръстева прилагала и още една театрална техника, при която децата, активно слушащи , сами предлагат завършване на историята. След това сравнявали техния край с написаното в учебните помагала.

Наблюденията на учителите са, че учениците от класовете, в които се изучава религия, са много толерантни, „влизат в обувките на другия”, могат да кажат „извинявам се”, „сгреших”, правят самооценка.

DSCF0907

Иновативен метод за изучаване на арменски представиха на форума от ОУ „Крикор и Виктория Тютюнджян”. Пловдивското училище е единственото на Балканите, където се изучава арменски. Методът е образователна програма „Аревик”, изготвена в Португалия. Всъщност това е софтуерен продукт за изучаване на азбуката. Децата са снабдени с таблети, на които е инсталирана програмата, и могат индивидуално да работят в часовете.

Павилион за изучаване на арменски бе една от атракциите по време на инициативата „Нашият чуден свят”, когато целият двор на училището се превръща в сцена за изкуство и творчество. Първокласниците майсторят чудеса от рециклирани материали, шестокласниците отварят открита лаборатория, за да показват експерименти по химия и физика. Третокласници преписали „История славянобългарска”, а учителите ги върнали в миналото с игри от своето детство. Седмокласниците дефилирали като модели с тоалети от рециклирани материали. Десетки почитатели събрал павилионът за традиционни арменски храни.

hrana1

Анкети как да се храним здравословно и кулинарен празник провели учениците от ОУ „Васил Петлешков”. Всички паралелки от 1. до 4. клас се включили активно в Седмицата на здравословното хранене, изработват рисунки, писали стихове и издирвали полезни храни. Децата в България затлъстяват и не спортуват, това ни провокира да организираме седмицата, обясниха инициаторите на идеята. Целта  била да се повиши културата на хранене и да се провокира спортната активност. Децата се включили в образователни уроци за здравословния начин на живот и поведение и изготвили мисловни карти по темата.