Бивши и настоящи студенти организират благотворителната инициатива в двора на църквата „Св. Харалампий“

Бивши и настоящи студенти от Университета по хранителни технологии организират благотворителна акция и ще раздадат безплатен обяд на нуждаещи се навръх Тодоровден. Инициативата е насрочена за 20 март от 10 ч. в двора на църквата „Св. Харалампий“. Организатори са членове и привърженици на Клуба по туризъм в университета. Идеята им се реализира със съдействието на фирма „Колдрум Трейд”, чиито собственици са също възпитаници на УХТ.

Благотворителната акция се провежда по време на Великденския пост и се придържа към традицията на този ден, според която вярващите сервират на трапезата си хляб, ябълки, варива – боб, леща, нахут.

„За нас храната и храненето са философия, която трябва да има не само материален, но и духовен акцент в нашето ежедневие. Ябълките са символ на здравето и чистотата на духа, а за православните християни Тодоровден е предвестник на идващата пролет и пробуждането на природата за новото начало“, казва Владислав Борисов – вицепрезидент на клуба.

Затова в менюто, което с колегите му приготвили, включили фасул с манатарки, ябълков щрудел и хляб. Ястията ще бъдат поставени в биоразградими опаковки, осигурени за каузата.

Президентът на клуба Анастасия Христова изказа благодарност към служителите на храма и на техните преподаватели, подкрепили идеята.