За първи път всички 44 заглавия от афиша и съпътстващата програма ще се излъчват директно онлайн

11800074_652368318238319_2102455813476000859_n

Театър на сенките, улични представления, клоунада с куче и даже спектакъл на вода са включени в програмата на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко-трима са много“, който стартира на 2 септември.

TheatAir  е новият мудул на фестивала, който тази година е посветен на вълшебството. Вълшебството в ежедневието ни, в изключителното и неповторимото, във видимото и скритото. Вълшебството, което превръща обикновените моменти в спомени и прави същестуването ни по-смислено.  TheatAir включва улични спектакли и пърформансси, създадени изцяло за открити пространства и в пряк контакт с публиката, обясни директорът на Пловдивския кукбен театър – организатор и домакин на събитието, Виктор Бойчев. Представленията под небето ще са напълно безплатни. Освен това за първи път всички 44 представления ще се предават онлайн на www.pptheatre.com. Бойчев коментира, че представянето на изкуството в мрежата вече е приоритет за Европа, тъй като дигиталният свят става паралелен.

Един от най-интересните спектакли, с който ще стартира фестивалът, е театър на вода „Райската птица“ на  Малък куклен театър “Слон“ , който ще се играе на езерото с мечката в Цар-Симеоновата градина на 3 и 5 септември. Клоуните и акробатите от „Играчка–Плачко“ ще забавляват децата на 4 и 5 септември. Ефектното огнено шоу, което вече е традиция за кукления фест,  ще бъде на 5 септември. В Деня на Пловдив е предвидено шествие по Главната.

Гостуващите трупи са от Испания, Италия, Белгия и Унгария. Испанците ще направят впечатляващ  спектакъл с кукли хвърчила, а белгийката Жералдин Джуре гостува с магнетичния спектакъл „Крайбрежие“, който ще се играе в Цар-Симеоновата градина.

Във фестивала ще участват и две кучета. Едното куче е марионетката от  спектакъла на испанската формация „Скитащи кукли“, а другото – кучето Спанк от представлението на „Уннико“. В баня “Старинна” ще има спектакъл със свещи и пясък.

“Желанието ни при оформяне на програмата беше да излезем от класическия театър. В повечето време децата и родителите са в залата като обикновени зрители, а сега ще учестват и повеждат действието в една или друга посока”, каза още Виктор Бойчев. Цените на билетите за спектаклите в зрителната зала на театъра са от 6 до 10 лева.