Младежите ще посетят високо технологични предприятия от “Тракия икономическа зона”

 китайски студенти

Група от 16 китайски студенти с инженерни специалности и двама техни преподаватели от Политехниката в Шенджен са на едноседмично посещение в пловдивския филиал на Техническия университет. Това е първата студентска група от Китай, която посещава града ни, съгласно сключения рамков договор между двете висши училища. Догодина същият брой български студенти и техни преподаватели ще върнат визитата на своите колеги. Студентите от Китай са настанени в общежитията на Техническия университет – филиал Пловдив и се хранят в студентския стол на вуза. Бъдещите китайски инженери ще се запознаят с условията за обучение и практика под тепетата.

Азиатските студенти гостуваха на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, като председателят Ангел Христозов ги запозна с развитието на икономическите връзки между Пловдивска област и Шенджен. Асоциацията инициира и реализира побратимяването между Пловдив и Шенджен и сключването на договор за сътрудничество между двата университета.

“Ако сте студенти в пловдивския филиал, един ден може да сте инженери и мениджъри в компании от “Тракия икономическа зона”. Ние предоставяме комплексни услуги за улеснение обучението и пребиваването на чуждестранните студенти в България”, обясниха от зоната.

В продължение на два дни китайските студенти ще посещават и високо технологични български предприятия в Тракия икономическа зона, както и най-значимият български производител на роботи, изнасящ своя продукция включително и за Китай – фирма Милара.

Следващата крачка във взаимоотношенията ни с китайските колеги е да започнем да обменяме студенти и докторанти за съвместно обучение, каза зам.-директорът на филиала проф. Михаил Петров. Обучението в чужбина ще бъде на английски, като в предварителната подготовка за сключването на подобен договор се взема предвид специалността, хорариумът часове по инженерните предмети, взаимното признаване на обучението и от двете страни. Подобен обмен обаче е възможен само след сключване на междуправителствени спогодби.