420 рецепти за здравословно и разнообразно хранене влизат в новия сборник. Изхвърлени са сиропираните сладкиши. По-голям грамаж на порциите за горните групи

Храни като киноа, авокадо, чиа, броколи и брюкселско зеле влизат в менютата на детските градини. Суперхраните са включени в новия сборник с рецепти за хранене в детските заведения, който вече е одобрен за печат и предстои да влезе в сила до месец. Той е изготвен от проф.Стефка Петрова – специалист по хранене и диететика в Националния център по обществено здраве и анализи. Сборникът съдържа над 420 рецепти за здравословно и разнообразно хранене.

Предложени са нови варианти на менюта, а типични за националната ни кухня продукти влизат в модерни рецепти. Екзотичните храни ще бъдат поднесени под атрактивна за вкуса на децата форма.

Наред с традиционните зеленчуци са включени броколи, брюкселско зеле, айсберг салата, китайско зеле и сушени домати. Към ябълката, банана и портокала се добавят фурми и манго. Майсторите в кухните на забавачките ще трябва да готвят със зехтин, ленено и сусамово масло. В сборника са предложени нетрадиционни рецепти като яхния от сини сливи, зеленчукови и кюфтета от нахут, мусака с карфиол, тиква с грах, суфле от спанак, рибена крем супа.

Порциите десерт стават по малки от досега, а в много от рецептите захарта е заменена от полезни натурални подсладители – пресни сушени плодове. Освен това от списъка на десертите са изхвърлени всички сиропирани десерти и брашнени кремове. На тяхно място идват кремове на основата на мляко и яйца. На децата ще се предлагат кисело мляко с плодове от чия, крем от банан, сорбе, печена тиква с орехи.

Намаляват количествата на солта и захарта. Изключени са пържените храни и колбасите, за които и сега има забрана да се използват като основна храна.

 С промените се въвежда и по-голям грамаж на порциите за децата от горните групи.

Всичко това е чудесно, но суперхраните са на доста по-високи цени. Ако няма увеличение на сумата за един храноден, невероятно как ще се справим – да прилагаме новите рецепти и да увеличив грамажа на по-големите, коментират директори.