Отряд „Пазители на интернета” в ОУ „Яне Сандански” предупреждава за капани във виртуалното пространство

20171129_124314

Отряд „Пазителите на интернета“ предупреждава  какви капани дебнат децата във виртуалното пространство. Киберскаутите на ОУ „Яне Сандански” организираха дискусии с учениците от четвъртите и петите класове, а информация  за събитието беше разпространена чрез сайта на училището по атрактивен начин – чрез разчитане на QR код и гледане на видео, направено от самите киберскаути.

През месец септември възпитаници на ОУ „Яне Сандански“ преминаха обучителна програма „Киберскаут”, проведена от Национален център за безопасен интернет. Идеята на проекта е да направи децата интернет грамотни, за да разберат проблемите, които съществуват във виртуалното пространство и да могат да се защитят и реагират при агресия.

Петокласниците вече са запознати с рисковете в мрежата и са обучени на стратегии за откриване и справяне с тях. Обединени в три киберскаутски отряда, те създават правила за безопасно поведение онлайн и съветват връстници при проблеми в нета.

Разпознаване на фалшивите новини, защита на профил в социалната мрежа Facebook и как да действаме, ако сме жертва на онлайн тормоз са част от съветите, които дават на своите съученици киберскаутите.  Методиката „деца учат деца“ позволи на четвъртокласниците спокойно и открито да споделят с тях проблемите си в мрежата, да задават въпроси и коментират рисковите ситуации.

Успехът мотивира киберскаутите Александра, Елена, Радостина и Аделина от 5 „в“ клас да разширят дейността си като съветват даже родителите на четвъртокласниците в „Училище за родители УСМИВКА“. На интерактивните срещи се коментира безопасно поведение на потребител в мрежата и разпознаване на сигналите за онлайн тормоз.