Пловдивските ученици грабнаха и наградата за специален принос към базопасността на децата в интернет

Киберскаутите на ОУ „Яне Сандански” заеха второ място в националното състезание, организирано от Центъра за безопасен интернет. Навръх Международния ден за безопасен интернет се състоя награждаване на най-добрите дейности, проведени от обучените през миналата година ученици, сред които попаднаха и пловдивските. Освен отличията за двата отбора “Безопасно сърфиране в интернет” и „Пазителите на интернет”, ОУ „Яне Сандански” грабна и наградата за специален принос към безопасността на децата в мрежата в лицето на третия си отбор “Inventors girls”.

Отряд „Пазителите на интернет“ предупреждава  какви капани дебнат децата във виртуалното пространство. Киберскаутите на ОУ „Яне Сандански” организирали дискусии с учениците от четвъртите и петите класове, а информация  за събитието била разпространена чрез сайта на училището по атрактивен начин – чрез разчитане на QR код и гледане на видео, направено от самите киберскаути.

Възпитаници на пловдивското училище са преминали обучителна програма „Киберскаут”, проведена от Национален център за безопасен интернет, чиято цел е децата да могат да се защитават във виртуалното пространство. Петокласниците вече са запознати с рисковете в мрежата и са обучени на стратегии за откриване и справяне с тях. Обединени в три киберскаутски отряда, те създават правила за безопасно поведение онлайн и съветват връстници при проблеми в нета. Разпознаване на фалшивите новини, защита на профил в социалната мрежа Facebook и как да действаме, ако сме жертва на онлайн тормоз са част от съветите, които дават на своите съученици киберскаутите.  Методиката „деца учат деца“ позволила на четвъртокласниците спокойно и открито да споделят с по-големите проблемите си в мрежата, да задават въпроси и коментират рисковите ситуации.

На 6 февруари над 120 държави от всички континенти отбелязват Международния ден за безопасен интернет. Целта на инициативата на Европейската комисия е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество да се полагат още повече усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна среда за развитието на децата.

По последни данни  73% от децата между  9 и 11 години имат профили в социалните мрежи с фалшива възраст. Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 9 на 6. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст.