Троен скок на киберпрестъпленията, в това число срещу деца, отчете специалистът на открит урок за превенция на онлайн тормоза с ученици от ОУ „Петър Берон“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Кадиево

„Хората в мрежата може да не са тези, за които се представят, интернет крие много опасности, затова трябва да сте изключително внимателни и да не споделяте лична информация за себе си, за да не станете обект на злонамерени действия и изнудване“. Така започна открития урок за превенция на онлайн тормоза и посегателство над деца в дигиталното пространство киберекспертът Явор Колев. Ученици от ОУ „Петър Берон“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Кадиево препълниха голямата зала на кино „Екоплекс“, за да чуят съветите на авторитетния специалист и дългогодишен ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в ГДБОП. Срещата се проведе в рамките на кампанията „Пази детето в интернет“.

След като поясни какво трябва да се разбира под киберпрестъпление, лекторът пусна 10-минутно видео, създадено по истински случаи, свързани със сексуално изнудване на деца. Клипът завърши с предупрежденията: ако се усъмните, че сте обект на престъпление, спрете комуникацията, не плащайте, запазете съобщенията и направете скрийншотове, докладвайте на компетентните органи.

По време на ковид пандемията киберпрестъпленията, в това число срещу деца, са скочили тройно. За миналата година са докладвани около 300 случая.

„Най-уязвими се децата, които с готовност споделят подробности за себе си. Не си представяйте, че престъпниците са грозни и лошо облечени, напротив – това са съвсем нормално изглеждащи хора, които не се различават от минувачите на улицата, 95 на сто са мъже. Повечето – със среден и висок статус и престижна професия – пилот, инженер, преподавател. В практиката си съм имал и 16-годишни престъпници“, разказа Явор Колев. Що се отнася до профила на жертвите, те са между 8 и 16 години. Еднакво склонни да водят комуникация били и момчетата, и момичетата. Момчетата обаче рядко споделяли с родителите и учителите, затваряли се в себе си, спирали да комуникират. Докато момичетата понякога даже се влюбвали в престъпниците, които били умели манипулатори и добри психолози. Явор Колев посъветва девойките да не публикуват предизвикателни снимки в мрежата, за да не стават обект на интерес.

Експертът предупреди децата, че престъпниците ловуват не само в социалните мрежи, но и в платформите за игри. И даде пример със сайт за отглеждане на животинки, чиито потребители били между 7 и 11 години. Именно в него 9-годишната Елена се запознава с 11-годишния Георги и става жертва на едномесечен тормоз и заплахи. В момента, в който на него му омръзнали виртуалните забавления, я поканил на среща и тогава чак тя споделила с майка си. Семейството подава сигнали и след тридневно разследване изнудвачът е задържан в интернет клуб до Пловдивския университет. В профила му откриват 960 деца приятели.