Ученичката от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ е националният победител на олимпиадата „Знам и мога“ с 48 от 50 възможни точки, наградиха я с плакет и дрон

Второто място отново е за пловдивско дете – Илиан Илиев от СУ „Св. Седмочисленици“

Съучениците на Кира я посрещнаха в клас като победител.

„Когато казаха имената на класираните на второ и трето място, леко се натъжих, че не чух моето. Изобщо не предполагах, че ще съм първа“, казва Киара Кръстева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Марково. След като събра 48 от максималните 50 точки на олимпиадата „Знам и мога“, четвъртокласничката бе обявена за национален победител и получи като награда плакет и дрон.

До финалите бяха допуснати 48 ученици от цялата страна, които трябваше да решат 12 задачи със свободен отговор, като всяка от тях има няколко подусловия. Форматът изисква от децата писмено да аргументират изразеното мнение и да прилагат нестандартни решения за реални проблеми. От тях се очаква да могат да четат с разбиране, да извличат и интерпретират информация от таблици, графики, да коментират резултати от извършването на прости опити, да мислят логически, да използват междупредметни връзки за обяснение на факти и процеси.

„Изключително сме горди с успеха на Киара, но той съвсем не идва случайно. След като завърши с най-висок резултат на училищния кръг на олимпиадата и успешно пребори конкуренцията на областния етап, тя се оказа първа и на националния кръг в Благоевград. За нея мога да кажа, че е нестандартно дете, изключително емоционално и искрено, безкрайно трудолюбиво, организирано и старателно. Никога не претупва поставената задача, а се опитва да я изпълни по най-добрия начин. Подкрепяна и поощрявана от родителите си“, казва зам.-директорът на училището Йорданка Маркова.

За Киара било нещо обичайно да се явява на всички възможни състезания и олимпиади за нейната възраст, особено по математика. Надява се на висок резултат от Пролетното математическо състезание, тъй като е амбицирана от догодина да учи в Математическата гимназия. Казва, че решаването на задачи съвсем не е досадно, затова в събота и неделя отваря сборника и ги започва поред, а за почивка рисува. Има десетки награди и от конкурси по изобразително изкуство, така че е трудно да се каже в кое е по-добра – в математиката или рисуването. Рафтовете в детската й стая били отрупани и с енциклопедии, повечето от които е прочела.

На патронния празник на училището през май Киара ще получи специална награда за издигане престижа на учебното заведение.

Второто място от националната олимпиада също е за дете от Пловдивско. Изключителен резултат е постигнал Илиан Илиев от СУ „Св. Седмочисленици“, който също получи грамота и почетен знак за отлично представяне.

Четвъртокласникът казва, че не се е готвил специално за олимпиадата, разчитал единствено на знанията от училище. Разликата между Киара и него е едва 0,75 точки. Силата му е в математиката, на областния кръг на олимпиадата по предмета са класирал четвърти. А на пролетното математическо състезание е сред първите 20 с най-високи резултати от явилите се 294 четвъртокласници. С този си резултат ще кандидатства в Математиката гимназия от 5 клас. Обича да пътува и не пропуска посещение на музеи, където и да се озове с родителите си. Обожава да изобретява различни неща, от малък разглобява играчките, които са му омръзнали, и им дава нов живот.

Според регламента на олимпиадата финалното състезание през следващата учебна година ще се проведе в Пловдив.