Какво могат да учат на издръжка на федералния бюджет представи пред ученици от ЕГ “Иван Вазов” първият секретар на руското посолство Роберт Шестаков

DSCF7218

Квотата за български студенти, които могат да се обучават на издръжка на бюджета на Руската федерация, набъбна до 200. Това обяви днес на разяснителна кампания за прием на наши младежи в руски висши учебни заведения първият секретар на посолството и представител на Министерството на образованието и науката на Русия – Роберт Шестаков. Квотата за българи за следващата академична година е увеличена с 50 бройки в сравнение с миналата, като те могат да избират измежду 500 университети, обясни Шестаков на среща с ученици от ЕГ “Иван Вазов”.

Българските студенти ще учат безплатно на издръжка на федералния бюджет, каквито са условията за руските им колеги. Плащат единствено медицинска застраховка. Ще получават стипендия, независимо от успеха. След промени във федералното законодателство имат право и на работа в студентски фирми.

Всяка година Руското министерство на образованието и науката осигурява издръжка на 15 000 чуждестранни студенти. Висшите училища кандидатстват за квоти и получават държавна субсидия за обучението. Най-много са чуждестранните студенти от Китай, каза още Шестаков.

Освен традиционно предпочитаните право, международни отношения и политология, Шестаков препоръча на нашите кандидат-студенти естествени науки, история, кинематография, геология и ядрена физика, транспорт. На тези, които проявиха интерес към психологията, той обясни, че в Русия тя се води не хуманитарна, а медико-биологическа специалност. С бума на зелените технологии предпочитана специалност била и екологията. Много от университетите предлагали и англоезично обучение. 650 реномирани преподаватели от цял свят преподавали в руските университети.

На въпрос какви са плюсовете и минусите да се учи в Москва, първият секратар бе абсолютно прям: “Невероятно е скъпо. Аз съм трето поколение московчанин, градът е прекрасен, но издръжката ви ще е огромна. А разлика в образованието между столицата и останалите градове няма”, каза Шестаков.

Русия била страна по Лисабонската конвенция, т.е. дипломата се признава като равностойна.

DSCF7219