12 ученици от Регионалния център за приобщаващо образование посетиха ателиетата на Социалното предприятие за хора с увреждания

Дванадесет ученици със специални потребности на възраст между 9 и 17 години от Пловдив и областта посетиха Социалното предприятие за хора с увреждания в града. Учениците са подкрепяни от Регионалния център за приобщаващо образование в Пловдив, който за пореден път през тази учебна година организира инициатива с професионална тематика.

Участниците в събитието бяха посрещнати от директора на предприятието – Ванина Костадинова, както и от работещите в него възрастни с увреждания. Запознаха се отблизо с дейността на стъклодувното и ателиетата по керамика и текстил. Децата бяха възхитени от уменията на майстор Иван Станев, който е сред единиците, упражняващи сложния занаят за издухване и декорация на стъклени украшения.  С негова помощ те успяха да изработят декоративни топки чрез нагряване на тръбички от стъкло и продухване на въздух през тях. Използваха акрилни бои и брокат, за да ги украсят, докато други ученици опитаха да шият знамена, да плетат гривни и да участват в процеса на изработване на керамични фигури и магнити.

„Децата, родителите и учители напуснаха предприятието, заредени с много ентусиазъм, добро настроение и идеи за бъдещо творчество. Надявам се да сме помогнали на някои за кариерното ориентиране“, каза директорът на Центъра Катя Стоилова.

Събитието е част от поредица инициативи на Регионалния център, насочени към ангажиране на обществеността с кариерното ориентиране на ученици със специални потребности. По този повод на 17 май в Пловдивския културен институт Центърът организира конференция на тема „Професионалното ориентиране и професионално образование на учениците със специални образователни потребности – гаранция за качество на живот“. Тя ще събере педагогически специалисти и експерти в областта на образованието от цялата страна.